Održava se u Utahu
18

Počinje Red Bull Rampage, Super Bowl u svijetu brdskog biciklizma

D. B.
Najbolji MTB vozači svijeta okupili su se u Virginu u Utahu, gdje se održava 18. izdanje spektakularnog planinskog freeride biciklističkog takmičenja pod nazivom Red Bull Rampage, a prvi put ikada takmiče se i žene.

Red Bull Rampage je jedno od najuzbudljivijih takmičenja koje mnogi nazivaju "Super Bowlom ekstremnih sportova". Činjenica da su učesnici sretni kada uopšte uspiju završiti spust dovoljno govori o tome koliko je zapravo takmičenje zahtjevno. Svi su složni u stavu da je riječ o najekstremnijem i najintenzivnijem testu za sportiste iz svijeta brdskog biciklizma, a njihove spektakularne vožnje i trikovi oduševljavaju fanove i gledaoce.

Događaj je unikatan i jer svaki takmičar može kreirati svoju liniju spusta. Na lokaciju stižu danima prije samih nastupa kako bi iskopali svoje linije uz pomoć dvočlanog tima. Na raspolaganju su im različiti alati i vreće s pjeskom, kao i ograničeni pristup vodi za oblikovanje svakog dropa, mjesta za “slijetanje” i samih karakteristika staze. Pored zahtjevnih staza, otežavajuća okolnost za učesnike su pustinjski vremenski uslovi i često jak vjetar.

Ono što sudije uzimaju u obzir prilikom ocjenjivanja jesu četiri glavna kriterija. Što je linija staze teža, takmičari dobijaju više bodova. Trikovi, stil i doskok također donose mnogo bodova. Isto važi za fluidnost i kontrolu, jer što je vožnja brža i agresivnija te istovremeno "glatka", učesnici će dobiti više bodova. Važan kriterij je amplituda, vrijeme provedeno u zraku, odnosno u "letu".

Ovogodišnje izdanje Rampagea je historijsko, jer prvi put učestvuju i žene, a upravo one otvaraju takmičenje, u petak rano ujutro po našem vremenu.

"Ova lokacija je posebna za mene jer sam bila kopačica za svog prijatelja Basa kada je ovo bila potpuno nova zona za Rampage. Mnogo sam naučila tokom tog događaja. Dijelili smo liniju s pokojnim Jordiejem Lunnom, tako da imam lijepe uspomene na tu godinu. To što imamo potpuno novo mjesto za žensko takmičenje je također sjajno. Neophodno je pokazati istinsku snagu prilikom izgradnje pune linije od vrha do dna te upotrijebiti puni kreativni potencijal. Kopanje je uzbudljivo", izjavila je takmičarka Casey Brown.

U subotu na scenu izlazi 18 najboljih takmičara u sklopu potpuno novog dvodnevnog formata za muškarce. Direktan prenos takmičenja, kao i snimak dostupan je besplatno na Red Bull TV.