60. manifestacija
63

Predstavljeni takmičari "Trke kroz Srbiju" koja počinje u BiH, sutra startaju s Jahorine

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Jubilarna 60. međunarodna biciklistička "Trka kroz Srbiju" je počela danas u Istočnom Sarajevu predstavljanjem takmičara, a sutra sa Jahorine startuju sa prvom etapom utrke.

Trka će imati tri etape, a takmičari će ukupno preći 450 kilometara vozeći se kroz Republiku Srpsku i Srbiju, odnosno kroz Istočno Sarajevo, Jahorinu, Pale, Romaniju, Višegrad pa zatim do Zlatibora i dalje kroz Mionicu, Požarevac, Beograd, Zrenjanin i Novi Sad rečeno je danas na konferenciji za novinare..

Trka se održava tradicionalno, a drugu godinu zaredom starta s područja Republike Srpske, a ranije je rečeno jer se tako radi na" promociji i popularizaciji sporta, promociji biciklizma među najmlađima, povezivanju naroda i promociji turizma na ovim prostorima". Više od 100 takmičara je smješteno na olimpijskoj planini Jahorina.

Početak utrke je sutra, a očekuje se da će u Srbiju stići oko 15.30 sati istog dana, time će biti završena prva etapa koja prolazi kroz Republiku Srpsku. Druga etapa počinje na Zlatiboru i završava u Požarevcu, treća etapa startuje 3. septembra i završava u Novom Sadu.

Podsjetimo, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine 29. augusta na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, donijelo je Odluku o davanju posebne dozvole strancima za ulazak i boravak u BiH radi učešća u trci na kojoj nastupa 150 biciklista iz 30 svjetskih zemalja.