Ispisala historiju
187

Prva transrodna osoba u historiji olimpijskih igara ispala na startu finala

D. P.
Hubbard je prije osam godina promijenila spol (Foto: EPA-EFE)
Hubbard je prije osam godina promijenila spol (Foto: EPA-EFE)
Laurel Hubbard, prva transrodna takmičarka u historiji olimpijskih igara, ispala je u finalnom takmičenju u dizanju tegova.

Rođena kao muškarac Gevin, Laurel Hubbard je u međuvremenu promijenila spol i dobila je šansu da se takmiči na Olimpijskim igrama u Tokiju. Međunarodni olimpijski komitet (MOK) neposredno pred početak velike sportske manifestacije ozvaničio je ovu odluku.

Ipak, Novozelanđanka nije zabilježila niti jedan uspješan trzaj od tri pokušaja u finalu kategorije preko 87 kilograma, pa je tako ostala bez medalje.

Prvi pokušaj na 120 kg nije bio uravnotežen i šipka je završila iza ramena, dok je drugi pokušaj na 125 kg odlukom sudija (2:1) procijenjen kao nevažeći. Također, i u trećem pokušaju Hubbard nije uspjela podići istu težinu.

Hubbard (43) odlučila se na promjenu spola prije osam godina. Bez obzira na rezultat, ispisala je historiju olimpijskih igara kao prva transrodna osoba koja je zabilježila učešće.

Zlato je osvojila kineskinja Li Wenwen, prva favoritkinja takmičenja. Srebrena medalja završila je u rukama Britanke Emily Campbell, a bronza u rukama Sarah Robles iz Sjedinjenih Američkih Država.