Na čudesnoj obali
12

Red Bull Cliff Diving: Iffland i Heslop fantastičnim nastupima uvjerljivo trijumfovali u Sjevernoj Irskoj

D. B.
Australka Rhiannan Iffland i Britanac Aidan Heslop nadmašili su svoje rivale impresivnim nastupima tokom četvrte stanice Red Bull Cliff Diving Svjetske serije, koja je održana na čudesnoj obali Causeway u Sjevernoj Irskoj. Oboje su imali prednost veću od 46 bodova u odnosu na najbliže konkurente.

S dvije runde skokova direktno sa stijena i dvije s platformi tokom trodnevnog takmičenja, Heslop je bio najbolji uprkos hladnim, vlažnim i vjetrovitim uvjetima, a njegova pobjeda uopće nije dolazila u pitanje nakon skoka u trećoj rundi, za koji je dobio 151,05 bodova. Jednako impresivan skok u posljednjoj rundi osigurao je pobjedu fenomenalnom Britancu, dok se Rumun Constantin Popovici našao na drugom mjestu s 46,10 bodova zaostatka.

"Veoma sam sretan, imam nekoliko pobjeda, no ovo je moja prva na domaćem terenu i nadam se da će ih biti još. Vrijeme nije bilo najbolje u proteklim danima, tako da smatram da sam imao i određenu prednost jer sam Britanac. Bio sam potpuno fokusiran i oduševljen sam što sam uspio obaviti posao na pravi način", izjavio je 22-godišnji Heslop.

Amerikanac James Lichtenstein je nastavio svoju dobru formu upisavši četvrti podijum na četvrtoj ovosezonskoj stanici Red Bull Cliff Diving Svjetske serije, čime je zadržao vodstvo u ukupnom poretku. Međutim, situacija je itekako uzbudljiva i neizvjesna, jer Popovici i Heslop imaju po dvije pobjede u ovoj sezoni i zaostaju bod, odnosno dva za američkim skakačem. Stoga je borba za trofej kralja Kahekilija zaista fascinantna.

Meksikanac Jonathan Paredes je osvojio bonus bod u prvenstvu za najbolji skok tokom vikenda, koji je ostvario u prvoj rundi.

Iffland je nastavila dominaciju u ženskom takmičenju, koja traje već osam godina, a i ovog puta je njen nastup od početka do kraja bio savršen. Tridesetdvogodišnja Australka je dobila devetke od sudija u prvoj, drugoj i trećoj rundi, a još jednim sjajnim skokom u posljednjoj rundi ovjerila je pobjedu ispred Ginni van Katwijk iz Nizozemske, koja je osvojila drugo mjesto. Za Ginni je ovo bio prvi podijum i ujedno najbolji rezultat u njenoj karijeri. Kanađanka Molly Carlson je zauzela treće mjesto na podijumu.

"Ušla sam u dobar niz takmičenja i neću se zaustaviti. Zaista se radujem sljedećem nastupu", izjavila je nezaustavljiva Iffland, koja je također osvojila dodatni bod u prvenstvu za najbolji skok u ženskoj konkurenciji. Ona je novom pobjedom povećala svoje vodstvo na 19 bodova u ukupnom poretku u odnosu na drugoplasiranu Carlson, čime se približila osvajanju svog osmog trofeja kralja Kahekilija.

Uprkos teškim uvjetima koji su pratili takmičenje, tri nove zvijezde su bile dovoljno hrabre da debituju u Sjevernoj Irskoj, a to su Španjolka Paula Gilabert, Švicarac Pierrick Schafer i Britanac Archie Biggin. Upravo je 16-godišnji Biggin postao najmlađi skakač u historiji ovog sporta.

Najbolje skakače i skakačice svijeta sada očekuje pauza od tri sedmice, nakon čega će otputovati u Oslo u Norvešku, gdje će početi drugi dio sezone Red Bull Cliff Diving Svjetske serije. Takmičenje će se održati od 8. do 10. augusta.