Drama na EP u rukometu
56

Danska u spektakularnom skandinavskom derbiju savladala Švedsku i zakoračila u polufinale

N. M.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Rukometne reprezentacije Danske i Švedske odigrale su večeras veliki skandinavski derbi u 2. kolu druge faze Evropskog prvenstva, a uspješnija je nakon spektakularnog meča bila Danska sa 28:27.

Nevjerovatno je napeto bilo od početka sudara dva giganta evropskog rukometa, igralo se "gol za gol", a prvi put je na +2 u finišu poluvremena otišla Danska, koja je stigla do 14:12.

Takva razlika je bila i nakon punih trideset minuta igre i prvog poluvremena (17:15), a drama je samo nastavljena u drugom dijelu.

Danska je održavala prednost od dva do tri gola sve do 57. minute kada je na dva minuta isključen Jensen i Danci su ostali s igračem manje na terenu. Tada je Švedska smanjila na 28:27. i uslijedila je prava drama.

Šveđani nisu uspjeli da poravnaju u narednom svom napadu, a onda dvadeset sekundi prije kraja Jacobsen pogađa za vodstvo Danske 29:27. Uslijedila je lavina protesta Šveđana koji su tražili prekršaj, a sudije su to uvažile i poništile gol Danske!

Ipak, Šveđani nisu uspjeli u posljednjem napadu izvući remi jer je Berghendahl prestupio pa je završilo 28:27 u korist Danske u čijem je dresu briljirao Gidsel sa 10 golova, a 5 je postigao Hansen. Kod Švedske je sa 9 golova najbolji bio Wanne.

Tako je Danska napravila veliki korak ka polufinalu, a prilično je izvjesno da će se tamo naći i Švedska koja je do večeras bila bez poraza na Euru.

Tabela: