Istupili iz lige
0

Iz RK Novi Pazar poručili: Ne želimo da Sandžak i Bošnjake dovodimo u neprijatnu situaciju

K. H.
Foto: RK Novi Pazar/Facebook
Foto: RK Novi Pazar/Facebook
Rukometni klub Novi Pazar je istupio iz Superlige Srbije nakon incidenta na meču četvrtog kola protiv Crvene zvezde zbog nacionalističkih uvreda, a kako su objasnili iz kluba, oni ne žele da Novi Pazar, Sandžak i Bošnjake dovode u neprijatnu situaciju.
Na meču koji je odigran 10. oktobra u Beogradu navijači Crvene zvezde su skandirali ime osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, a tokom utakmice na tribini su istaknuti i uvredljivi transparenti na račun gostiju iz Novog Pazara uz brojna vrijeđanja na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. S tim u vezi, iz kluba su odlučili istupiti iz lige.

"Nažalost, stavljamo tačku. Dugoročno, to je prava odluka. Da ne prepričavam sada šta se desilo. Pošto drugi ne žele da riješe problem, mi nećemo da Novi Pazar, Sandžak i Bošnjake dovodimo u neprijatnu situaciju. Želimo da se stvari viđene u Beogradu nikada više ne ponove. Mnogi će žaliti, u pitanju je historija duga 55 godina, ali ne želimo da izlažemo ljude ovakvoj atmosferi", rekao je Husein Memić, član Upravnog odbora kluba.

Dalje je naveo kako su mnogi dešavanja na rukometnoj utakmici u Beogradu uporedili s jednom nogometnom utakmicom prije devet godina u Novom Pazaru, no on tvrdi da epilog svega nije ni približno isti.

"Mi smo taj čin osudili, a reći ću da je tada bilo uhapšeno 25 navijača Novog Pazara, od kojih je 13 pušteno, dok je 12 procesuirano. Neki su u zatvoru bili i po šest mjeseci. Da vidimo da li će sada biti uhapšen ijedan navijač Crvene zvezde koji je nacionalistički vrijeđao moj narod, kao i oni koji su napisali i unijeli uvredljivi transparent", kazao je Memić.