Rukometni velikan
0

Nikola Karabatić na bolan način završio karijeru, skratila ju je suluda greška saigrača

N. M.
Karabatić se nadao da će se oprostiti medaljom na OI (Foto: Twitter)
Karabatić se nadao da će se oprostiti medaljom na OI (Foto: Twitter)
Proslavljeni rukometaš Nikola Karabatić danas je zvanično završio svoju bogatu karijeru, pošto nakon Olimpijskih igara više neće aktivno igrati rukomet.
Francuska je danas eliminisana s rukometnog turnira Olimpijskih igara u Parizu jer je poražena od Njemačke, a Karabatićevu karijeru skratio je Dika Mem, njegov saigrač u dresu Trikolora.

Bila je danas Francuska pred pobjedom nad Njemačkom od 29:28, imala je tu prednost i napad šest sekundi do kraja meča, ali Mem je suludim potezom dao loptu u ruke Nijemcima iako ju je mogao baciti bilo gdje i vjerovatno osigurati pobjedu.

Odmah je to kaznio Renars Uscins i odveo meč u produžetak, u kojem Njemačka dolazi do pobjede i izbacuje Francuze s Olimpijskih igara.

Karabatić se nadao da će se oprostiti s medaljom na Olimpijskim igrama pred domaćom publikom, karijera mu je mogla potrajati još najmanje jednu utakmicu, ali pomenutom greškom ju je Mem definitivno skratio i legendarnog Karabatića poslao u penziju.

Ovako će Karabatić ostati na četiri olimpijske medalje. Tri puta je vodio Trikolore do zlata na OI (2008., 2012., 2021.), a jednom do srebra (2016.) Pored toga, bio je po četiri puta prvak svijeta i Evrope, ima i jedno svjetsko srebro te po dvije svjetske i europske bronze s reprezentacijom.

"Gotovo je, više nikada neću doživjeti ovakvu atmosferu. No sa zadovoljstvom zatvaram svoju karijeru, i dalje ću bodriti ovu talentiranu francusku ekipu. Ostvario sam svoje snove, ponosan sam na sve titule i medalje koje smo osvojili", rekao je Karabatić poslije ispadanja s OI istakavši da je jako razočaran te da sport zna biti okrutan.

Rekordna tri puta je Karabatić bio proglašen najboljim rukometašem svijeta u izboru Međunarodne rukometne federacije (IHF), a u klupskoj karijeri je igrao za Montpellier, Kiel, Barcelonu i PSG, čiji je dres nosio posljednjih devet godina.

Tri puta je osvajao Ligu prvaka, a 16 puta prvenstvo Francuske. Četiri puta je bio prvak Njemačke s Kielom, dok je s Barcelonom dva puta osvojio prvenstvo Španije.