Nadaju se najboljem
22

Rukometaši BiH počeli pripreme za Evropsko prvenstvo: Svaka pobjeda bi bila iskorak

E. B.
Foto: D. S./Klix.ba
Irfan Smajlagić (Foto: D. S./Klix.ba)
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je danas na Ilidži počela pripreme za Evropsko prvenstvo koje će se početkom 2024. održati u Njemačkoj.
Naši rukometaši su se danas okupili u hotelu Hills gdje će boraviti do 3. januara kada će otputovati u Švicarsku na Yellow Cupu.

Na današnjoj konferenciji za medije su povodom početka priprema govorili selektor Irfan Smajlagić, kapiten Mirsad Terzić, potpredsjednik Rukometnog saveza Kenan Magoda i generalni sekretar Nedim Arnautović.

"Imamo iza sebe dosta turbulentan period, a napravili smo selekciju igrača koji su visoko motivirani da daju više nego što mogu. Vrlo je važna predanost igrača da daju sve od sebe, da idu do granica svojih mogućnosti jer to je jedina garancija za uspjeh. Svaka pobjeda bi bila nekakav iskorak ili napredak. Nemojte zaboraviti da imamo tešku grupu. Sklapali smo sistem, ova selekcija nije završena. Selekcija se pravi godinama, ali se mora paziti da rezultati ne trpe. Idemo u pozitivnom smjeru. Za sada kod nas nema problema, a mi nemamo prostora za eksperimentisanje", rekao je selektor Smajlagić.

Irfan Smajlagić (Foto: D. S./Klix.ba)
Irfan Smajlagić (Foto: D. S./Klix.ba)

"Nadam se da ćemo iskoristiti uslove koje imamo. Lopta je okrugla, uvijek se može takmičiti sa svakim, ali najbolje je ići korak po korak. Nizozemci su veliki favoriti, kao i Švedska. Mi uvijek imamo dobre međuljudske odnose, poštovanje i atmosferu. Mislim da svi ovi koji dođu, dođu da uspiju. I u ovom ciklusu atmosfera će biti na visokom nivou. Mislim da naše navijače ne trebamo posebno pozivati i mi smo njima unaprijed dužni dati sve od sebe. Moja želja je da prođemo grupu i da ostanemo što duže u Njemačkoj", rekao je kapiten Terzić.

Mirsad Terzić (Foto: D. S./Klix.ba)
Mirsad Terzić (Foto: D. S./Klix.ba)

"Uspjeli smo obezbijediti uslove dostojne evropskoj reprezentaciji. Moram da se zahvalim Vladi FBiH, vladi Kantona Sarajevo i federalnom premijeru Nerminu Nikšiću", rekao je Arnautović, dok je Magoda dodao:

Nedim Arnautović (Foto: D. S./Klix.ba)
Nedim Arnautović (Foto: D. S./Klix.ba)

"Ne smijemo zaboraviti da RS BiH nije imao ništa, ni kancelarije, ni selektora, a kamoli da bi imao sad uslove da ide u Njemačku. Situacija na terenu nije kao što govorimo i finansijska sredstva nisu dovoljna. Vijeće ministara BiH nas ne prati. Kad se napravi rezultat, ramena igrača, selektora, sekretara služe za tapšanje. Kanton Sarajevo želi da pomogne nacionalni tim, da ne bude podrška samo deklarativna. Nadam se da ćemo u narednoj godini uspjeti da se izborimo za sistemsko finansiranje sporta u BiH. Apelujem i na kolege iz RS-a da učestvuju u finansiranju reprezentacije jer je ovo reprezentacija svih nas", rekao je Magoda.

Kenan Magoda (Foto: D. S./Klix.ba)
Kenan Magoda (Foto: D. S./Klix.ba)

Rukometaši BiH nakon priprema u Sarajevu putuju 3. januara u Švicarsku na Yellow Cup gdje će igrati protiv Argentine, Rumunije i domaćina Švicarske.

Upravo će iz Švicarske bh. reprezentacija otputovati za Mannheim gdje će igrati svoje utakmice na Evropskom prvenstvu.

Prvu utakmicu na Evropskom prvenstvu naša selekcija igra 11. januara protiv Švedske, dva dana kasnije protiv Nizozemske, a 15. januara protiv Gruzije.