Predbaraž za SP
10

Rukometaši BiH s novim selektorom danas u haotičnom stanju gostuju Grčkoj

K. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Rukometna reprezentacija BiH s novim selektorom Tonijem Čolinom danas u Halkidi igra prvi susret predbaraža za Svjetsko prvenstvo protiv selekcije Grčke, a što je prvi od dva koraka na putu ka smotri najboljih svjetskih selekcija.

Hrvatski stručnjak Ivica Obrvan prije pet dana odlučio je napustiti klupu naše selekcije nakon što nas je odveo na Evropsko prvenstvo koje je održano početkom godine u Mađarskoj i Slovačkoj, no iako je imao ugovor na tri godine, iznenada je odlučio podnijeti ostavku i otići s te funkcije.

On je obrazložio da je napustio kormilo BiH jer RS BiH nije ispunjavao svoje obaveze prema njemu, a to je ujedno samo još jedan od primjera svih problema koji su godinama dio naše krovne rukometne kuće te pokazuju u kakvom rasulu se nalaze, iako realno dobri rezultati posljednjih godina zbog kvaliteta inostranih igrača daju neku potpuno drugu sliku o ovoj urušenoj organizaciji.

Ipak, ono što je najbitnije, naši igrači će danas igrati protiv Grčke, a u kakvom su stanju i koliko mogu parirati Grčkoj, pokazat će parket dvorane "Tasos Kampouris", gdje se nadamo da možemo ostvariti što je moguće bolji rezultat, kako bi u uzvratu pokušali pobijediti u ovom dvomeču.

Čolina se suočio s velikim problemima s obzirom na to da se na okupljanju zbog povreda nisu pojavili Mirsad Terzić (leđa), Senjamin Burić (Ahilova tetiva), Adin Faljić (šaka), Dejan Malinović (šaka) i Josip Perić (koljeno), dok su naknadne pozive dobili Amir Muhović iz Izviđača, te Nikola Jeremić i Damir Kadrić iz Gračanice. Prije nekoliko mjeseci Nikola Prce, Vladimir Vranješ i Ivan Karičić su se oprostili od nacionalnog dresa.

Pred rukometašima BiH je danas prvi izazov u Grčkoj, a tri dana kasnije igrat ćemo revanš u Tuzli. U slučaju povoljnog rezultata naši rukometaši će izboriti plasman u finalni baraž za odlazak na Svjetsko prvenstvo gdje nas čeka selekcija Crne Gore.

Inače, Svjetsko prvenstvo se igra od 11. do 29. januara naredne godine u Poljskoj i Švedskoj. Na njemu će nastupati 32 reprezentacije iz pet konfederacija, a utakmice će se igrati u devet gradova.

Već je poznato 14 učesnika Svjetskog prvenstva, a to su: Poljska, Švedska, Danska, Francuska, Norveška, Španija, Bahrein, Iran, Katar, Saudijska Arabija, Argentina, Brazil, Čile i Urugvaj.

Meč između selekcija Grčke i Bosne i Hercegovine igra se u dvorani "Tasos Kampouris" u Halkidi u 18:15 sati, a na portalu Klix.ba moći ćete pratiti tekstualni prijenos ovog susreta. Direktan prijenos možete gledati na kanalima BHT 1.