3. kolo grupe B
66

Rukometaši Hrvatske savladali Rumuniju i plasirali se u drugi krug Eura

E. B.
(Foto: EPA-EFE)
Rukometna reprezentacija Hrvatske je pobijedila Rumuniju u trećem kolu Evropskog prvenstva rezultatom 31:25, te je kao prvoplasirana selekcija prošla u drugi krug iz grupe B.

Rumuni su pružali dobar otpor tokom prvog poluvremena, te se izabranici Gorana Perkovca nisu mogli odlijepiti na više od tri gola razlike, koliko je bilo u 20., 23. i 25. minuti (10:7, 11:8 i 12:9). U sami finiš prvog dijela susreta Rumuni su ušli s neriješenim rezultatom (12:12), no Hrvati su u posljednje dvije minute napravili seriju 4:0, te su na odmor otišli s prednošću 16:12.

U drugom poluvremenu Hrvati su rutinski sačuvali prednost i upisali pobjedu kojom su ovjerili prolazak dalje.

Hrvatsku je do pobjede vodio sjajni Luka Lovre Klarica koji je susret završio sa čak sedam golova.

Treba istaći i da je na visini zadatka u današnjem susretu bio sudijski dvojac iz Bosne i Hercegovine, braća Amar i Dino Konjičanin.

Hrvatska je kao prvoplasirana selekcija iz grupe B prošla u drugi krug takmičenja, no još uvijek ne zna da li će u grupu I ući sa dva ili jednim bodom.

Naime, u slučaju da Španija večeras u 20:30 sati savlada Austriju, Hrvatska će s dva boda ići u narednu fazu, a Furija bez bodova. No, ukoliko Austrija šokira i pobijedi Španiju, Hrvatska i Austrija će sa po jednim bodom otići u narednu fazu.

Susreti grupe I u Kölnu se igraju 18., 19., 20. i 21. januara, a rivali Hrvatske će biti Mađarska, Njemačka, Francuska, te Island ili Srbija.

Tabela: