Polovičan uspjeh
60

Rukometaši Izviđača i Leotara prošli dalje u Evropi, kraj za Borac i Gračanicu

N. K.
Foto: RK Izviđač
Foto: RK Izviđač
Rukometaši Izviđača plasirali su se u šesnaestinu finala EHF kupa nakon što su i u revanšu bili bolji od italijanskog Raimond Sassarija.

U prvom meču u Italiji Skauti su slavili s 39:38, a u revanšu u subotu uvečer u Ljubuškom s 32:28. U prvom dijelu meča u Ljubuškom Skauti su imali po jedan do dva gola prednosti, a jednom i tri (6:3), dok je Raimond vodio samo dva puta (10:9 i 11:10).

Na odmoru je šampion BiH imao prednost od jednog gola (15:14). U nastavku meča gosti su uspjeli tek izjednačiti dva puta, a Skauti su u 51. minuti poveli s tri gola prednosti (28:25). Do kraja meča su otišli i na pet golova prednosti (32:27), a Raimond je tek uspio smanjiti na konačnih 32:28 za šampiona BiH.

Skaute je do pobjede vodio Diano Ćeško s 10 pogodaka, a Filip Odak dodao je sedam. Haris Suljević sakupio je 10 odbrana, a Aldin Alihodžić četiri.

Kod Sassarija je bh. internacionalac Dino Hamidović bio najefikasniji s devet golova, dok je Giovanni Nardin dodao sedam.

I rukometaši Leotara plasirali su se u šesnaestinu finala. Trebinjci su dvomeču bili bolji od latvijske ekipe ZRHK Tenax Dobele s ukupnim rezultatom 51:49.

Oba meča igrala su se u Trebinju. U prvom je Leotar slavio s 26:24, a u drugom je bilo 25:25, što je našem predstavniku bilo dovoljno za prolazak dalje.

U revanšu su kod Leotara najefikasniji bili Aleksandar Milojević i Željko Šukić sa po šest golova, dok je Mirko Mišetić dodao četiri. Miloš Knežević je imao 13 odbrana. U latvijskoj ekipi najefikasniji su bili Nils Kreicbergs i Ricards Juzups sa po pet pogodaka.

Nakon trijumfa 26:20 na domaćem terenu, banjalučki Borac je u revanšu deklasiran od Jeruzalem Ormoža 19:33. Slovenačka ekipa je na poluvremenu imala plus devet (18:9), a do kraja je prednost povećala do 14 (33:19).

Jeruzalem su do pobjede vodili Tadej Sok i Jure Lukman sa po osam pogodaka, dok je Filip Jerenec postigao šest. Kod Borca je Nedim Hadžić postigao više od polovine golova, i to 10.

Rukometaši Gračanice su i u revanšu poraženi od Celja. Nakon što je slovenska ekipa slavila sa 43:35 u Gračanici, na svom terenu je pobijedila sa 33:26.

Celjane je do pobjede vodio bh. reprezentativac Luka Perić sa pet pogodaka, dok su Alex Bogar, Žiga Mlakar i Filip Rakita dodali po četiri. Kod Gračanice su Adi Omeragić i Adnan Isaković postigli po šest, a Adnan Jamaković je dodao pet golova.

Podsjećamo, tuzlanska Sloboda je ispala iz EHF kupa prošlog vikenda. Tuzlaci su ispali od švicarskog Winterthura. U prvom meču pobijedili su sa 26:24, ali je onda Winterthur u revanšu slavio sa ubjedljivih 29:20.