Veličanstven trijumf
82

Rukometaši Slovenije priredili veliko iznenađenje i prošli u polufinale Olimpijskih igara

N. M.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Rukometaši Slovenije napravili su nevjerovatan uspjeh priredivši veliko iznenađenje u četvrtfinalu Olimpijskih igara, gdje su eliminisali favorizovanu Norvešku.

Slovenija je veličanstvenom predstavom uspjela da dođe do pobjede rezultatom 33:28, a tako je ostavila Norvešku bez šanse da se bori za medalju u samoj završnici turnira.

Vodila je pretežno Norveška na početku utakmice, ali Slovenija je konstantno održavala priključak, a onda i serijom 3-0 stigla do prednosti od 10:7.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Do odlaska na odmor između dva poluvremena je prednost Slovenije porasla na četiri gola razlike, pa je rezultat poslije pola sata igre bio 16:12.

Nastavljaju Slovenci sa sjajnom igrom i u nastavku, u kojem poslije pet minuta igre vode sa 20:15. Norveška je uspjela nakon toga da smanji prednost Slovenije na dva gola, ali nikako nije mogla da potpuno uhvati priključak jer je sjajno branio golman Klemen Ferlin.

Sedam minuta prije kraja Blaž Janc pogađa za velikih +4 (28:24) i Norvežani su se našli u teškoj situaciji. Nisu uspjeli okrenuti taj veliki zaostatak i Slovenija je na kraju slavila rezultatom 33:28

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Kod Slovenije je najbolji večeras bio Aleks Vlah sa 11 golova, a pomenuti Janc je također bio sjajan sa 9 pogodaka. U redovima Norveške su po četiri gola postigli Kristian Bjoernsen i Gabriel Ask Setterblom.

U polufinalu Olimpijskih igara Slovenija će igrati protiv Danske, dok se u drugom polufinalnom paru sastaju Njemačka i Španija.

Njemačka i Španija igraju u petak od 16:30, dok je duel Danske i Slovenije na rasporedu od 21:30 istog dana. Pobjednici će se boriti za zlatnu medalju, a poraženi za bronzanu.