EP u rukometu
123

Švedska pregazila Gruziju i ostavila BiH i bez teoretskih šansi za drugu fazu

N. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine ostala je nakon utakmice Švedske i Gruzije i bez teoretskih šansi za plasman u drugu fazu Evropskog prvenstva, koje su svakako bile na samom minimumu.
Švedska je pregazila večeras selekciju Gruzije u 2. kolu prve faze i slavila rezultatom 42:26, a tako su stvari u našoj grupi E uoči posljednjeg kola kristalno jasne.

Mjesta među prva dva tima u grupi osigurale su Švedska i Nizozemska, dok se BiH i Gruzija opraštaju od takmičenja na njegovom samom startu.

Da je nekim slučajem Gruzija slavila protiv Švedske, BiH bi tražila pobjedu nad Gruzijom i čekala trijumf Nizozemske nad Švedskom u posljednjem kolu. U tom slučaju bi se zatvorio krug između BiH, Švedske i Gruzije te bi se na osnovu međusobnog omjera između ove tri selekcije tražio drugi putnik dalje iz grupe E. Sada je to sve palo u vodu.

Do pobjede je Šveđane nosio Sebastian Karsson sa 7 pogodaka, dok su po 5 golova postigli Felix Claar i Daniel Pettersson. Kod Gruzije je Erekle Arsenashvili postigao 6, a Giorgi Tskhovrebadze 5 golova.

Tako u ponedjeljak rezultat s utakmice BiH - Gruzija neće značajno utjecati na poredak na tabeli grupe E, ali svakako će to biti važan meč za naš nacionalni tim koji traži prvu pobjedu ikada na Evropskom prvenstvu.

Tabela grupe E: