Više ne postoje
0

Ugasio se trostruki prvak Evrope u rukometu, posljednji meč odigrale su u Crnoj Gori

N. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Tužne vijesti za ženski sport stigle su danas sa sjevera Evrope, odnosno iz Norveške, gdje je ugašen poznati ženski rukometni klub Vipers Kristiansand.

Radi se o klubu koji je ne tako davno bio trostruki uzastopni šampion Starog kontinenta, a od danas je u stečaju i prestaje funkcionisati. Povodom gašenja kluba se oglasio i EHF (Evropska rukometna federacija), iz kojeg žale zbog ovakve situacije.

Iz EHF-a su poručili da se nadaju da će se na kraju pronaći najbolje rješenje za sve uposlenike kluba, pa tako i za rukometašice, koje su ostale bez posla.

Vipers Kristiansand je osvojio posljednja tri izdanja ženske EHF Lige prvaka, a sada doživljava gašenje i odlazi u historiju.

Za nastavak postojanja je klub morao skupiti dva miliona eura, to nisu uspjeli da učine i proglašen je bankrot, a posljednji meč je Vipers Kristianstadt odigrao u komšiluku.

Naime, u subotu su rukometašice norveškog kluba gostovale Budućnosti u Podgrici, gdje su igrale Ligu prvaka. Pobijedile su Norvežanke rezultatom 32:23, a ispostavilo se da će to biti posljednji odigrani meč za ovaj klub.

Norveška nije željela spašavati klub iako se radi o velikanu sporta koji je brend u skandinavskoj državi, a Vipers Kristiansand prestaje postojati nakon 86 godina, pošto je osnovan 1938. kao IK Våg.