Kilde nema sreće
25

Jedan od najboljih skijaša svijeta zbog neuspjele operacije propušta sezonu

E. B.
Aleksander Aamodt Kilde (Foto: EPA-EFE)
Aleksander Aamodt Kilde (Foto: EPA-EFE)
Jedan od najboljih skijaša svijeta Aleksander Aamodt Kilde (32) se neće takmičiti ove sezone u Svjetskom kupu jer mora otići na novu operaciju ramena.

Kilde je u januaru doživio težak pad tokom spusta u Wengenu kada se zabio u ogradu. Utrka je bila zaustavljena na 30 minuta, nakon čega je helikopterom prevezen u bolnicu.

Utvrđeno je da je rasjekao mišić lista desne potkoljenice i pokidao ligamente ramena, te je operisan nekoliko dana kasnije.

Norvežanin je u junu počeo trenirati, rame mu se inficiralo i nakon neuspjelog tretmana antibioticima ljekari su mu poručili da mora na novu operaciju.

Kilde, koji je zaručen za najbolju svjetsku skijašicu Mikaelu Shiffrin, je jedan od najboljih skijaša današnjice. Osvajač je olimpijskog srebra i bronze, ima dva srebra sa svjetskih prvenstava, višestruki je osvajač Malih kristalnih globusa, a 2020. je bio i osvajač Velikog kristalnog globusa.

U Svjetskom kupu ima 21 pobjedu, 14 drugih i 13 trećih mjesta.

Sezona Svjetskog kupa počinje ovog vikenda veleslalomima u austrijskom Söldenu. Skijašice će na stazu u subotu, a skijaši u nedjelju.