Održana u Genovi
35

Slavík pobjednik prve utrke Red Bull Cerro Abajo u Evropi, Vélezu titula za 2024. godinu

D. B.
Legendarni češki biciklist Tomáš Slavík nadmašio je Kolumbijca Juanfera Véleza te je pobijedio u prvom izdanju kultnog urban downhill MTB takmičenja Red Bull Cerro Abajo u Europi, koje je održano tokom vikenda u Genovi u Italiji.

Ukupno 32 takmičara s urban downhill MTB scene demonstrirali su svoje impresivne vještine na ulicama Genove u sklopu prvog evropskog izdanja takmičenja Red Bull Cerro Abajo. Takmičari su se spuštali niz stazu dugu 2,2 kilometra, koja se vijugala od Monte Peralta do Largo della Zecce prolazeći kroz neke od najpoznatijih znamenitosti Genove s visinskom razlikom od 279 metara i pri brzini do 80 km/h.

Roster su činili fantastični takmičari, a među njima je bio i legendarni Čeh Tomáš Slavík, poznati veteran takmičenja Red Bull Cerro Abajo, koji je pobijedio u Genovi s vremenom 2:42,505 nadmašivši Véleza za samo 0,477 sekundi.

Vélezov sunarodnjak Sebastain Holguin je osvojio treće mjesto na takmičenju koje su pratile hiljade fanova podržavajući takmičare iz 15 država.

"Još uvijek ne mogu da vjerujem, ovo je nestvarno. Staza je bila teška i divlja, gurala nas je do limita u svakom trenutku. Dao sam sve od sebe za ovu pobjedu i sretan sam zbog trijumfa na prvoj evropskoj stanici u historiji. Utrkujem se već dugi niz godina, a takmičenje s toliko novih mladih ljudi me posebno motiviše. Za pobjedu me je najviše inspirisala fantastična publika, koja me je dočekala kao da sam kod kuće", izjavio je presretni Slavík.

Ova pobjeda mu ipak nije bila dovoljna da bude krunisan kao ukupni pobjednik serije Red Bull Cerro Abajo za 2024. godinu, nego je ta čast pripala Vélezu i to drugu sezonu u nizu.

"Presretan sam što sam postao šampion Red Bull Cerro Abaja drugu godinu zaredom. Ovo je najspektakularnije i najekstremnije takmičenje u urbanom spustu. Staza je bila fizički naporna, morao sam dati sve od sebe da dođem do cilja. Bilo bi lijepo da sam pobijedio u ovom prekrasnom gradu, no sreća zbog odbrane šampionske titule se ne može ni s čim mjeriti", rekao je ponosni Vélez.

Snimak takmičenja Red Bull Cerro Abajo u Genovi dostupan je na Red Bull TV.