U areni Vienna Stadhalle
53

Alexander Zverev osvojio drugu Red Bull BassLine titulu u Austriji

D. B.
Treći teniser svijeta, Nijemac Alexander Zverev, osvojio je svoju drugu Red Bull BassLine titulu nakon nezaboravne noći u areni Vienna Stadhalle u Beču (Austrija), gdje je publika osim sjajne igre uživala i u nastupu freestyle igrača Stefana Bojića te BMX legende Matthiasa Dandoisa.

Kada je riječ o BassLineu, ukupno šest igrača se takmiče u dvije grupe sa po tri učesnika u zabavnom tie-break formatu. Dva najbolje plasirana tenisera, prema njihovoj poziciji na svjetskoj rang listi, smještena su u dvije grupe, Plavu i Crvenu, gdje imaju ulogu lidera. Potom fanovi koriste interaktivne narukvice u boji kako bi glasali koji će se igrači suočiti s njima u svakoj od grupa.

Unutar grupe svi igrači igraju jedan protiv drugog, a bacanjem novčića se odlučuje koji će prvi servirati. Ko prvi osvoji pet poena, osvaja set u ovom brzom takmičenju zasnovanom na formatu "najbolji od tri".

Sudije nema, a između poena igrači daju intervjue te DJ pušta muziku.

Također, tu je elektronski sistem “suđenja”, koji obavlja funkciju linijskih sudija, dok publika putem monitora može pratiti puls igrača i interaktivne podatke.

Drugi igrač svijeta Carlos Alcaraz osvojio je titulu u Beču u prvom izdanju Red Bull BassLinea u oktobru 2021. godine, potom je 2022. godine pobjednik bio Rus Karen Hačanov nakon što je savladao Grigora Dimitrova u finalu. U aprilu 2023. godine je održan prvi Red Bull BassLine izvan Beča, a Andrej Rubljev je tada na stadionu Arantxa Sanchez Vicario u Madridu osvojio titulu trijumfom nad Norvežaninom Casperom Ruudom. Potom je Zverev došao do svoje prve Red Bull BassLine titule u oktobru iste godine savladavši Dominica Thiema u Austriji.

Upravo je Zverev bio jedan od šest tenisera koji su nastupili u areni Vienna Stadhalle, mjestu održavanja Erstee Bank Open ATP turnira, uz Mattea Berrettinija, Joela Schwärzlera, Keija Nishikorija, Flavija Cobollija i Alekseja Popirina. Takmičenje je posmatralo 5.300 fanova, a veliku podršku je imao Schwärzler kao lokalni heroj.

Ipak, Zverev je bio prevelik "zalogaj" za sve, u Plavoj grupi je pobijedio Schwärzlera 2:1 te Berrettinija 2:0 za plasman u finale.

U Crvenoj grupi je Nishikori bio boji od Cobollija 2:1, a potom je Italijana savladao i Popirin, koji se nakon toga za finale izborio pobjedom 2:0 nad japanskim teniserom.

Nakon što je Zverevu pripao prvi set u finalu, drugi je u svoju korist riješio Popirin. U trećem je Australac vodio 4:1, no Zverev je "ispalio" tri asa u nizu i na kraju odbranio šampionsku titulu. Ovo je bila prva odbrana titule u pet izdanja inovativnog teniskog turnira.

"Atmosfera je bila sjajna, a publika je zaista uživala. Mi teniseri smo se također dobro zabavili", izjavio je 27-godišnji Zverev.

Red Bull BassLine, rezultati:

Plava grupa:

Joel Schwärzler - Matteo Berrettini 0:2 Alexander Zverev - Joel Schwärzler 2:1 Alexander Zverev - Matteo Berrettini 2:0

Crvena grupa:

Kei Nishikori - Flavio Cobolli 2:1 Flavio Cobolli - Aleksej Popirin 1:2

Kei Nishikori - Aleksej Popirin 0:2

Finale:

Alexander Zverev - Aleksej Popirin 2:1