Dobio i novčanu kaznu
145

ATP oduzeo bodove Sinneru, ali je i dalje najbolji teniser svijeta

E. B.
Jannik Sinner (Foto: EPA-EFE)
Jannik Sinner (Foto: EPA-EFE)
Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP) je danas novčano kaznila 23-gopdišnjeg Italijana Jannika Sinnera uz oduzimanje bodova jer je ove godine dva puta bio pozitivan na nedozvoljene supstance nakon doping testa.

Naime, svjetski broj jedan je tokom Indian Wellsa u martu koristio ilegalnu supstancu klostebol, odnosno steroid koji se koristi za povećanje mišićne mase.

Pozitivan je bio prvi put, a osam dana kasnije test je pokazao identičan rezultat.

Međunarodna jedinica za teniski integritet (ITIA) ga je oslobodila optužbi za uzimanje dopinga jer je prihvaćeno objašnjenje Italijana kako je anabolički agent klostebol u njegov organizam ušao putem masaže koju mu je pružao fizioterapeut Giacomo Naldi. Naldi je prethodno koristio sprej za tretman kože koji sadrži klostebol i koji se legalno može nabaviti u svakoj apoteci.

ATP ga nije suspendovao, ali mu je danas oduzeo bodove i novčanu nagradu koju je osvojio u Indian Wellsu. Radi se o 400 bodova i 325.000 dolara.

Gubitak 400 bodova nije naškodio Sinneru što se tiče ATP liste koja je ažurirana danas.

Italijan je i dalje prvi sa 9.360 bodova, dok je Novak Đoković drugi sa 7.460, a iza njih slijede Španac Carlos Alcaraz, Nijemac Alexandar Zverev, Rus Daniil Medvedev...