Veliki podvig
0

Čilić osvojio ATP titulu u Kini i ispisao historiju svjetskog tenisa

E. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Hrvatski teniser Marin Čilić osvojio je ATP turnir u kineskom Hangzhouu i to pobjedom protiv domaćeg igrača Zhizhena Zhanga, inače šestog nositelja i 43. tenisera svijeta s 2:0 po setovima, bilo je 7:6, 7:6.

Čilić je naslov osvojio nakon nešto manje od sat igre te je osvojio 21. naslov u karijeri i ispisao historiju svjetskog tenisa.

Naime, postao je najlošije rangirani teniser u historiji koji ima ATP naslov. Čilić se vratio nakon teške povrede i duge pauze te je uoči ovog turnira bio 777. na ATP listi, ali je ove sedmice skočio na 373. zahvaljujući polufinalu Hangzhoua.

Nadmašio je legendarnog Lleytona Hewitta koji je 1998. godine osvojio Adelaide s 550. mjesta na listi, zatim Pabla Andujara koji je 2018. godine trijumfovao u Marrakechu kao 355. teniser svijeta te Fernanda Gonzaleza koji je slavio u Orlandu 2000. godine s 352. mjesta kao i Tommyja Haasa koji je 2004. godine slavio u Houstonu s 349. pozicije na ATP listi.

Ovo je prva ATP titula za Čilića nakon 2021. godine kada su i počeli njegovi problemi s povredama, a nakon ovog uspjeha bi trebao skočiti na 212. mjesto ATP liste i nastupiti na ATP Tokyju.

Zbog problema s koljenom je propustio cijelu prošlu godinu, a u maju ove godine je bio na posljednjoj operaciji kada je poručio da se i dalje želi baviti tenisom.

Svojevremeno 2018. godine je bio treći teniser svijeta, osvojio je 2014. godine US Open te bio u finalima Australian Opena i Wimbledona, a od turnira je zaradio više od 30 miliona eura.