137. izdanje turnira
115

Danas počinje Wimbledon: Đoković brani čast stare garde, Sinner i Alcaraz u ulozi favorita

E. B.
Ilustracija: A. L. / Klix.ba
Ilustracija: A. L. / Klix.ba
Danas će početi Wimbledon, najveći turnir u svijetu tenisa, a ovogodišnje izdanje će biti 137. po redu.

Treći Grand Slam turnir sezone garantuje nam mnogo uzbuđenja, prvenstveno iz razloga što se prvi favorit za njegovo osvajanje ne zove Novak Đoković.

Đoković, trenutno drugi teniser svijeta, je nedavno operisao desno koljeno i njegov nastup na Wimbledonu je bio upitan, no na kraju je odlučio nastupiti, te ćemo ga u prvom kolu gledati u meču protiv Vita Koprive.

"Uvijek imam nevjerovatnu želju za igranjem. Sama pomisao da propustim Wimbledon mi se nije činila ispravnom", rekao je Đoković koji trijumfom može stići do rekordne 25. Grand Slam titule i izjednačenja rekorda od osam Wimbledona kojeg drži Roger Federer.

Također, ukoliko 37-godišnji Srbijanac slavi u finalu 14. jula, postat će najstariji osvajač Wimbledona u historiji.

Đoković će ujedno braniti čast stare garde, odnosno tenisera koji su obilježili proteklih dvadesetak godina takmičenja na Wimbledonu.

Federer je u penziji, Rafael Nadal propušta turnir zbog povrede, dok će Andy Murray posljednji put zaigrati na Wimbledonu u karijeri i na njega dolazi sa ciljem da dobije barem jedan meč, te je, ukoliko Đoković ne napravi senzaciju, veoma izvjesno da prvi put nakon 2002. godine nećemo u finalu vidjeti jednog od tenisera iz "Velike četvorke".

Prvi favoriti ove godine su najbolji teniser svijeta Jannik Sinner i trećeplasirani na ATP listi i branitelj titule prvaka Wimbledona Carlos Alcaraz. Zanimljivo, njih dvojica su osvojila prva dva Grand Slam turnira sezone. Sinner je osvojio Australian Open, a Alcaraz Roland Garros.

Uz njih dvojicu i Đokovića, o osvajanju Wimbledona sanjaju i Daniil Medvedev, Alexander Zverev i Andrej Rubljov.

Što se tiče ženskog dijela turnira, apsolutna favoritkinja je Poljakinja Iga Swiatek. Najbolja teniserka svijeta je osvojila Roland Garros, a na Wimbledon dolazi sa nizom od 19 uzastopnih pobjeda.

Poljakinjine šanse za titulu su još i veće zbog povrede Arine Sabalenke koja bi u prvom kolu trebala igrati protiv Emine Bektaš, ali je izjavila da nije sigurna da će se uopće pojaviti na terenu.

Što se tiče bosanskohercegovačkih tenisera, ni ove godine nećemo imati predstavnika nakon što Damir Džumhur i Nerman Fatić nisu prošli kvalifikacije.

Posljednji bh. predstavnik na Wimbledonu bio je upravo Džumhur sada već daleke 2019. godine.