Kraj velikog rivalstva
51

Đoković poselamio Saudijce i poslao poruku Nadalu na oproštaju, Rafa mu se zahvalio na srpskom

H. H.
Đoković i Nadal su se sastali 60 puta u karijeri (Foto: EPA-EFE)
Đoković i Nadal su se sastali 60 puta u karijeri (Foto: EPA-EFE)
Srbijanski teniser Novak Đoković i Španac Rafael Nadal odigrali su posljednji meč u karijeri u saudijskom Rijadu na egzibicionom turniru "Slam šest kraljeva", a Đoković je još jednom odao priznanje svom velikom rivalu koji je najavio kraj karijere.

Nadal je ozvaničio da završava karijeru nastupom na Davis Cupu krajem novembra nastupom za reprezentaciju Španije, a Đoković je u sinoćnjem meču slavio sa 2:0 u setovima (6:3, 7:6).

"Posljednji ples je bio epski. I, naravno, pun emocija. Uvijek ću cijeniti naše rivalstvo. Nedostajat ćeš tenisu", napisao je Đoković uz zajedničku fotografiju, a potom je poslamio i organizatore turnira u Rijadu.

"Es-selamu alejkum Rijad. Slam šest kraljeva je poseban turnir. Vidimo se uskoro", napisao je Đoković na društvenim mrežama.

Nadal je Đokovićevu objavu šerovao na Instagramu i zahvalio mu se na srpskom jeziku.

Jedno od najvećih rivalstava u historiji sporta tako je došlo kraju. Đoković i Nadal su se sastali 60 puta u karijeri, a srbijanski teniser je slavio u 31 duelu, naspram 29 pobjeda Španca.

Nadalov post u kojem se zahvalio Đokoviću (Foto: Screenshot)
Nadalov post u kojem se zahvalio Đokoviću (Foto: Screenshot)

Turnir "Slam šest kraljeva"nema nikakav takmičarski značaj i ne donosi bodove za ATP listu, Saudijcima nije bilo teško da privuku "kraljeve" pošto je pobjednik Jannik Sinner kući odnio šest miliona dolara, što je najveća novčana nagrada u historiji tenisa.

Svaki od tenisera je samim dolaskom na ovaj turnir zaradio najmanje 1,5 miliona američkih dolara, a osim Sinnera i Alcaraza na turniru su učešće uzeli Daniil Medvedev, Holger Rune, Rafael Nadal i Novak Đoković.