Pred domaćim navijačima
0

Dominic Thiem odigrao posljednji meč karijere, od tenisa se oprostio s 31 godinom

N. M.
(Foto: Klix.ba)
U prepunoj bečkoj Stadthali u prvom kolu Erste Bank Opena jedan od najboljih austrijskih tenisera ikada Dominic Thiem odigrao je posljednji meč u karijeri.

Thiem je na otvaranju turnira odmjerio snage s Italijanom Lucianom Darderijem, a on ga je savladao sa 2:0 u setovima i poslao u tenisku penziju. Po setovima je rezultat bio 7:6 i 6:2.

Tako je Austrijanac porazom završio karijeru pred svojim navijačima, a Darderi je protiv njega uspio da prekine svoj užasan niz od sedam uzastopnih poraza.

Thiem je nekada važio za jednog od najvećih teniskih talenata na svijetu, profesionalac je postao 2011. godine, a 2020. godine bilježi svoj najbolji ranking jer je bio 3. teniser svijeta.

Te godine je Austrijanac osvojio i svoju jedinu Grand Slam titulu, pošto je bio najbolji na US Openu, a 2021. godine ga je zadesila teška povreda. Došlo je do puknuća ligamenta u desnom skočnom zglobu i od tada se nikada nije uspio vratiti na svoju najbolji nivo, pa je brzo potonuo na 352. poziciju na ATP listi.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Uslijedio je kasnije povratak, ali Thiem se samo mučio na terenu i na kraju je, nakon nove povrede zgloba, odlučio da je ovo kraj njegove karijere.

Tokom karijere je Thiem zaradio oko 30 miliona dolara, osvojio je 17 titula i ukupan omjer mu je 348 pobjeda i 214 poraza.