Evropska prvakinja
21

Fantastična Tea Kovačević pokorila i Sofiju, s prvog mjesta ide na završni Masters u Monte Carlu

D. P.
Nova titula za mladu teniserku iz Bosanske Gradiške (Foto: Teniski savez BiH)
Nova titula za mladu teniserku iz Bosanske Gradiške (Foto: Teniski savez BiH)
Bosanskohercegovačka juniorska reprezentativka i prvakinja Evrope Tea Kovačević (14) prošlog je vikenda ostvarila još izuzetan rezultat osvajanjem prvog mjesta na međunarodnom teniskom turniru prve kategorije iz kalendara Tennis Europe u za juniorke 16 godina starosti.

Turnir se igrao u Sofiji, glavnom gradu Bugarske, od 5. do 16. oktobra. Turnir Sofia Cup, kojeg je Tea osvojila, dolazi u pravom trenutku, odnosno u njenom pripremnom periodu za završni Masters turnir, na kojem nastupa najboljih osam juniorki Evrope, a bit će održan od 23. do 26. oktobra u Monte Carlu.

Na turniru u Sofiji sjajna reprezentativka BiH je bez izgubljenog seta došla do titule te na taj način potvrdila svoju domnaciju u kategoriji juniorki i do 16 godina starosti. U 2024. godini Tea je osvojila četiri U-16 turnira prve kategorije iz kalendara Tennis Europe.

Tea je u finalu pobijedila Eleonoru Tonevu iz Bugarske. Nakon vodstva od 6:2 i 3:0 za bh. teniserku, godinu dana starija bugarska igračica je predala meč.

"Čestitamo našoj Tei na još jednom izvanrednom rezultatu, te joj želimo da pripreme za Masters u Monte Carlu odradi na najvišem nivou, kako bi ostvarila još jedan veliki sportski rezultat, te donijela novi pehar u Bosnu i Hercegovinu", saopćeno je iz Teniskog saveza BiH.

Podsjetimo, Tea Kovačević je prošlog mjeseca ostvarila najveći uspjeh karijere osvojivši Evropsko prvenstvo U-14, a sada će predvoditi listu na završnom Mastersu u Monte Carlu jer se tu plasirala kao najbolja od osam najboljih koje će nastupiti u Kneževini Monaco i to u konkurenciji djevojaka koje su po godinu ili dvije starije od Tee.

Završni Masters Monte Carlo do 16 godina (žene): Tea KOVAČEVIĆ, Valerija GARNEVSKA, Ioana Maria SANDRU, Carla GIAMBELLI, Oliwia SYBICKA, Vlada Razina, Selena ROMERO CALVO.