Kraj velike ere
48

Federer i Đoković krajnje emotivnim porukama ispratili Nadala u tenisku penziju

D. P.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Roger Federer i Novak Đoković utrkivali su se koji će emotivnijom porukom ispratiti trećeg člana "Velike trojke tenisa" Rafaela Nadala, koji je jutros ozvaničio kraj blistave karijere.

Nadal je putem video poruke objavio da će nakon Davis Cupa i nastupa za Španiju zvanično reći zbogom tenisu. Za nešto više od mjesec dana 38-godišnji Španac zvanično odlazi u penziju, nakon finalnog takmičenja Davis Cupa sa Španijom koje će se odigrati u Malagi od 19. do 24. novembra.

Tim povodom oglasili su se Federer i Đoković, dvojica tenisera koji su uz Nadala stvorili nešto najbolje što je ovaj sport ikada imao. Federer je poslao kratku, ali veoma snažnu poruku.

"Kakva karijera, Rafa! Uvijek sam se nadao da ovaj dan nikada neće doći. Hvala ti na nezaboravnim uspomenama i svim tvojim nevjerovatnim postignućima u sportu kojeg volimo. Bila mi je apsolutna čast", napisao je Federer.

S druge strane, Đoković je bio znatno opširniji i poručio kako jedna objava nije dovoljna da se navedu sve zajedničke uspomene.

"Rafa, jedna objava nije dovoljna da ti izrazim poštovanje koje imam prema tebi i onome što si učinio za naš sport. Nadahnuo si milione djece da počnu igrati tenis i mislim da je to vjerovatno najveće postignuće koje neko može poželjeti. O tvojoj upornosti, predanosti i borbenom duhu učit će se decenijama. Tvoje nasljeđe će živjeti zauvijek. Samo ti znaš šta si sve morao proći da postaneš ikona tenisa i sporta općenito", rekao je Đoković i uputio zahvalnicu:

"Hvala ti što si me toliko puta gurnuo do same granice u našem rivalstvu koje je najviše utjecalo na mene kao igrača. Tvoja strast prema predstavljanju Španije uvijek je bila izuzetna. Želim ti najbolji mogući oproštaj u Malagi sa reprezentacijom Španije u Davis Cupu. Doći ću lično da odam počast tvojoj zvjezdanoj karijeri", dodao je Đoković.

Nadal je tokom veličanstvene karijere osvojio 22 Grand Slam titule, od čega čak 14 na Roland Garrosu. Tome je dodao četiri naslova na US Openu, te po dvije titule na Australian Openu i Wimbledonu.

Također, osvojio je olimpijsko zlato u Pekingu 2008. godine i 36 Masters titula. Bio je dio najveće trojke u historiji tenisa zajedno sa Rogerom Federerom i Novakom Đokovićem, a jasno je da nakon njihovog odlaska "bijeli" sport više nikada neće biti isti.