Dominacija
172

Fenomenalna Sabalenka osvojila US Open i potvrdila da nema bolje na tvrdoj podlozi

D. P.
Druga Grand Slam titula ove sezone (Foto: EPA-EFE)
Druga Grand Slam titula ove sezone (Foto: EPA-EFE)
Fenomenalna bjeloruska teniserka Arina Sabalenka osvojila je svoju prvu titulu na US Openu pobijedivši Jessicu Pegulu 2:0 u velikom finalu, a po setovima je bilo 7:5 i 7:5.

Sabalenka, koja iza sebe ima fenomenalan nastup na US Openu na kojem je postavila i rekord po brzini udarca (129 km/h) što niko ni u muškoj konkurenciji nije uspio, tako je došla do treće Grand Slam titule u karijeri i prve van Melbournea, gdje je dva puta podigla trofej za najbolju na Australian Openu.

Za razliku od prethodnih duela u kojima je Sabalenka briljirala, sinoć je pokazala trenutke slabosti, ali je razlog možda i to što je igrala s Pegulom, koja je u fantastičnoj formi.

Pegula je prva imala break u prvom setu i vodila s 2:1 uz servis, ali je onda Sabalenka vezala četiri gema i došla na korak od osvajanja prvog seta. Međutim, ni to joj nije bilo dovoljno jer se Amerikanka vratila u igru, da bi Bjeloruskinja na 6:5 napravila ključni break i osvojila prvi set rezultatom 7:5.

U drugom setu druga teniserka svijeta je imala vodstvo od 3:0 i činilo se da lagano korača ka tituli, no Pegula veže nevjerovatnih pet gemova i dolazi na korak od poravnanja.

Ponovo joj se desio pad u ključnom momentu, pa Sabalenka pravi nevjerovatan preokret i s 3:5 dolazi do 7:5 i titule u New Yorku.

Tako je teniserka iz Minska, s adresom u Miamiju, osvojila svoju 16. WTA titulu u karijeri, ali i ono najvažnije, treću Grand Slam. Tako je pokazala da na tvrdoj podlozi u ovom trenutku nema sebi ravne teniserke.