Gost Klix Studija
114

Ivanišević: Niko ne može stići veliku tenisku trojku Đoković, Federer, Nadal, oni su posebni

E. K.
Legendarni hrvatski teniser Goran Ivanišević je bio gost današnjeg izdanja Klix Studija gdje je govorio između ostalog i o saradnji s Novakom Đokovićem.

Ivanišević dugo godina nije bio u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a prekid saradnje sa najboljim teniserom svijeta je iskoristio za dolazak na SFF.

"Sarajevo nije daleko, dobijao sam pozive, ali nažalost u ovo vrijeme je američka turneja koja počinje s US Openom pa nisam bio u mogućnosti. Pošto sam ove godine slobodan, pao je dogovor prije šest mjeseci tako da sam došao i žao mi je što nisam dolazio prije", rekao je Ivanišević te otkrio da ćemo ga i dalje gledati u trenerskoj ulozi.

"Vidjet ćete me u trenerskoj ulozi, rekao sam kad sam prekinuo saradnju s Novakom da do kraja devetog mjeseca neću da me niko zove i nikakve ponude neću uzimati u obzir. Ne znam kad sam posljednji put imao dvije-tri sedmice ljeta, ovo je bila perfektna prilika da imam ljeto, da imam vremena za sebe i porodicu, da dođem u Sarajevo napokon na SFF. Zbilja mi je drago. To što Sarajevo daje je posebno, svima bi preporučio da dođe u Sarajevo i da osjeti toplinu ovih ljudi".

Otkrio je da se čuo sa Đokovićem i čestitao mu osvajanje zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Parizu te istakao da mu je veoma drago zbog toga.

"Čuo sam se sa Novakom za zlato na OI i kad je operisao koljeno. Meni je toliko drago zbog toga jer znam koliko mu znači, znam koliko je htio to osvojiti i način na kraju je igrao to finale, koliko je on pozitivno lud, može igrati u Los Angelesu za četiri godine, ne bih se ja ništa čudio. Igrao je protiv momka 16 godina mlađeg od njega, koji je brži i koji jače udara, a u tom finalu sve se okrene, nit je bio brži od njega, nit je jače udarao. U jednom trenutku je Novak izgledao mlađe od Alcaraza, zbilja k'o da sam ga ja osvojio i svaka mu čast", dodao je Ivanišević i nastavio dalje.

"Novak je najveći teniser u historiji i jedan od najvećih sportista u historiji sporta. Od njega se puno može naučiti, prošao je pet godina i ja skupa s njim mnogo loših stvari, nećemo o njima, ali sve se na kraju vrati u životu".

Govorio je legendarni Ivanišević i o novim teniskim nadama poput Carlosa Alcaraza i Jannika Sinnera, ali je istakao da veliku trojku koju su činili Roger Federer, Rafa Nadal i Novak Đoković niko neće moći stići.

"Alcaraz nije dobar nego je fenomenalan, ne samo da je dobar teniser nego je dobro stvorenje, pristojan zaista. Ne samo on, nego i Sinner. To su dobri momci, ponizni koji vole ovaj sport. Uvijek su nasmijani i trebat će tenisu ovakva dva igrača, Novak će tu još biti i pitat će se za neke stvari, ali kad on ode, ova dvojica su jedno pet-šest koraka ispred svih i vladat će tenisom", poručio je Ivanišević i dodao:

"Ne možemo uspoređivati nikoga sa trojkom Roger Federer, Rafa Nadal i Novak Đoković pa ni njih dvojicu. To je glupo. Ova trojica su posebna. Takvih ko ova trojka neće nikada više biti".

Na posljednjem Grand Slamu sezone US Openu će navijati upravo za Đokovića koga i vidi u finalu, ali još ne zna s kim, Alcarazom ili Sinnerom.

"US Open ću pratiti s odmora, navijam za Novaka, drugi je nositelj, a Alcaraz mu je na drugoj strani. Novak je željan, hoće još rekorda da obori, i meni je favorit. Ko će biti s njim u finalu Sinner ili Alcaraz, to ćemo vidjeti", završio je on.

Podsjetimo, Ivanišević je igračku karijeru okončao 2004. godine, a najveći uspjeh u karijeri mu je osvajanje Wimbledona tri godine ranije i to kao 125. teniser svijeta.