Još ima motivacije
84

Nadal nakon povratka u Španiju: Mislim da 21 Grand Slam titula neće biti dovoljna za rekord

K. H.
Rafael Nadal na konferenciji za medije (Foto: EPA-EFE)
Rafael Nadal na konferenciji za medije (Foto: EPA-EFE)
Španski teniser i Grand Slam rekorder Rafael Nadal priznao je da bi volio završiti karijeru kao igrač s najviše spomenutih titula, ali da nije opsjednut tom statistikom i da mu to nije najvažnija stvar na svijetu.

Nadal je na nedavno završenom Australian Openu osvojio rekordnu 21. Grand Slam titulu, čime je napravio razliku u odnosu na Rogera Federera i Novaka Đokovića.

Nakon povratka u Španiju, mediji su ga odmah pitali kako gleda na tu činjenicu i da li misli da će 21. Grand Slam titula biti dovoljna za rekord.

"Da li želim imati najviše Grand Slamova od nas trojice? Naravno. Volio bih to. Ali, iskreno, nisam opsjednut tom idejom. Također mislim da 21 titula neće biti dovoljna za rekord, ali vidjet ćemo... Osjećam se jako sretno jer smo sva trojica ostvarila više nego što smo ikada sanjali", rekao je Nadal.

Dalje je rekao da mu rekord, ostvario ga on ili ne, neće previše utjecati na život poslije karijere.

"Nadam se da ću moći nastaviti s igranjem i osvajanjem titula. Ipak, mislim da broj osvojenih Grand Slam titula neće imati mnogo utjecaja na moj život jer ne mislim svakodnevno razmišljati o tome i da li ću biti ispred ostalih", smatra Nadal.

Za kraj je otkrio šta mu je pomoglo u pripremi za Australian Open te koliko se teško bilo vratiti nakon vodstva Medvedeva od 2:0 u setovima.

"Osvojio sam prvi turnir i to je bio korak naprijed za mene. Nakon toga sam trenirao s najboljim igračima i to mi je pomoglo, a rekao bih da mi je značajan bio duel protiv Hačanova jer sam se nakon toga osjećao jako dobro. Nakon što je Daniil poveo sa 2:0 u setovima, mislio sam da sam u problemu. Ali hej, u tenisu moraš nastaviti s igrom i borbom, moraš se fokusirati na naredni poen jer uvijek imaš više opcija", kaže Nadal i za kraj dodaje:

"Vidjet ću gdje ću igrati naredni turnir jer moram vidjeti u kakvom stanju će biti moje tijelo."