Španac razbijen
111

Nadal šokantno ispao u osmini finala US Opena, ništa od očekivanog 23. Grand Slama

D. P.
Nadal danas nije imao nikakvu ideju (Foto: EPA-EFE)
Nadal danas nije imao nikakvu ideju (Foto: EPA-EFE)
Španski teniser Rafael Nadal doživio je šokantan poraz u osmini finala US Opena. Porazio ga je Amerikanac Frances Tiafoe rezultatom 3:1, po setovima 6:4, 4:6, 6:4 i 6:3.

Nadal je važio za prvog favorita turnira. Nakon što je Novaku Đokoviću zabranjen nastup, a Daniil Medvedev je ispao od Nicka Kyrgiosa, mnogi su očekivali da upravo Španac osvoji svoj 23. Grand Slam turnir i tako se dodatno učvrsti kao rekorder.

Ipak, tako nije smatrao fantastični Tiafoe koji je odigrao jedan od najboljih mečeva karijere. Amerikanac je uz dobru podršku publike nakon tri i po sata tenisa izbacio velikog favorita u ovom duelu.

U prva dva seta po jedan break bio je dovoljan dvojici tenisera da osvoje po set. Nakon što je poravnao Nadal na 1:1, očekivalo se da po ko zna koji put u karijeri preokrene i tako "slomi" rivala.

Međutim, Tiafoe se nije dao. U trećem setu ponovo se kobnim za jednog od igrača pokazao "famozni" sedmi gem. Tu je Amerikanac napravio break i lako ga sačuvao do kraja, da bi u četvrtom setu sa čak dva breaka završio posao protiv Nadala.

Za 24-godišnjeg Amerikanca je ovo najveća pobjeda u karijeri. On je prvi igrač koji je u ovoj kalendarskoj godini savladao Rafu Nadala na Grand Slam turnirima pošto je dva osvojio, a na Wimbledonu je predao meč bez borbe.

Tako je, makar na nekoliko mjeseci, Tiafoe uspio spriječiti Nadala da osvoji 23. Grand Slam turnir u karijeri. Teniski analitičari su očekivali titulu Španca pošto konkurencija nije bila toliko teška, ali se to nije dogodilo. Nadal ostaje rekorder sa 22 titule na najvećim turnirima, dok Đoković ima jednu manje. Još uvijek je upitno da li će srbijanski teniser imati pravo nastupa na narednom Grand Slamu, Australian Openu koji počinje krajem januara naredne godine.