Čeka povratak na teren
21

Najstariji teniser na svijetu ne ide iz Ukrajine: Ne čujem pa me ni bombe ne bude

D. P.
Nadal i Stanislavski na prošlogodišnjem meču  (Foto: Rafael Nadal/Twitter)
Nadal i Stanislavski na prošlogodišnjem meču (Foto: Rafael Nadal/Twitter)
Zvanično najstariji teniser na svijetu Leonid Stanislavski odbio je da napusti svoju Ukrajinu i odlučio je da čeka kraj rata i nada se da će ponovo zaigrati tenis.

Stanislavski (97) prošle godine oborio je Guinnessov rekord za najstarijeg tenisera svijeta. Zaigrao je protiv legendarnog Rafaela Nadala.

Čitav svoj život proveo je u Ukrajini i nada se da će rat ubrzo završiti kako bi mogao igrati tenis ponovo. Ističe da mu je tenis najveća ljubav u životu.

"Ne bojim se nikoga. Nadam se da će rat završiti kako bih mogao igrati tenis. Moja kćerka Tanja živi u Poljskoj i želi me odvesti tamo, ali ja sam odlučio ostati. Ukoliko bih otišao u Poljsku, mogao bih igrati tenis tamo, ali sam odlučio da ostanem i čekam kraj rata", rekao je Stanislavski u razgovoru za Reuters.

Ovaj rekorder otkrio je svoja iskustva s ruskom invazijom na Ukrajinu. Tvrdi da ne čuje bombe jer mu je sluh slabiji.

"Slabije čujem, tako da me ne bude bombe i spavam mirno. Protekle noći bilo je bombardovanje, ujutro su bile i sirene... Nadam se da ću doživjeti 100. godinu. Moram preživjeti ovu zastrašujuću situaciju", dodaje Stanislavski.

Interesantno, Stanislavski je bio sovjetski borac i veteran Drugog svjetskog rata. Tvrdi da mu nije jasno zbog čega bi neko u 2022. godini ratovao.

"Rat je počeo 24. februara. Od tog dana nisam izašao iz kuće. Ostao sam doma. Imam sve potrepštine, frižider je pun i ja ne idem nigdje. Nikada nisam mislio da ću ponovo morati ovio preživjeti. Nove ratne strahote gdje ljudi s obje strane ginu. Majke gube djecu, žene svoje sinove i muževe. Zašto ovo? Šta je dobro u tome? Sada je 21. stoljeće i ne može biti rata. On mora biti zaustavljen i dogovor mora biti postignut", zaključio je Stanislavski koji je još jednom poručio da je tenis njegov život.