Vratila samopouzdanje
0

Nekadašnja srbijanska teniserka smršavila 30 kilograma, objavila je fotografiju prije i poslije

E. K.
Jelena Dokić (Foto: Instagram)
Jelena Dokić (Foto: Instagram)
Nekadašnja velika nada srbijanskog tenisa Jelena Dokić nikada nije uspjela ostvariti veliki potencijal iako je ostvarivala neke zaista velike pobjede.

Kao 16-godišnjakinja je pobjedila Martinu Hingis, a s nepunih 20 godina pobjeđivala je Kim Clijsters, Venus Williams, Justine Henin, no žiovtne okolnosti maknule su je iz sporta.

Dokićeva je tokom rata preselila u Srbiju, a zatim i u Australiju kao izbjeglica gdje i danas živi. Uz nju je punih 18 godina bio i dečko Tin Bikić koji je Hrvat, a zbog čije nacionalnosti je Jelena imala problema s ocem.

Svakodnevno je maltretirao što je ostavilo trag na njenom psihičkom i fizičkom zdravlju, godinama se borila s depresijom, imala je probleme s kilogramima i štitnjačom, a prekretnica se dogodila kada je težila 120 kg što je bio okidač za promjenu i novi početak.

Uspjela je izgubiti višak kilograma i vratiti samopouzdanje te je donijela novu životnu odluku. Ranije je utjehu tražila u hrani, ali se odlučila na drastičnu promjenu pa je smršavila 30 kilograma što je objavila i na Instagramu.

"Imala sam 30 kilograma više prije deset mjeseci nego što imam sada. Ponosna sam na sebe jednako kao i tada jer me veličina i broj na vagi ne definišu. Ono što me definiše su moja dobrota, naporan rad, poniznost, odanost, dobro srce, otpornost, snaga u nevolji i borbeni duh. To je ono što je zaista važno", napisala je Dokić na društvenim mrežama uz fotografije prije i poslije.

"Niko na tvojoj sahrani neće govoriti o tvojoj veličini. Govorit će o tome ko si bio kao osoba. Zato se pobrini da mogu reći kako si bio nevjerovatna i ljubazna osoba. Nije važno jesi li veličina 20 ili veličina 2, bitno je da si dobra osoba. Nemojte nikoga suditi na temelju izgleda ili veličine jer to nije ljubazno. Ako možeš biti bilo što, budi ljubazan. Nisam sramežljiva pokazati sliku sebe kada sam imala više kilograma, jer veličina nije ono što definiše vrijednost osobe. Držat ću glavu visoko bez obzira na to koliko imam kilograma i neću dopustiti nikome da me posrami ili natjera da se osjećam loše zbog toga ko sam", zaključila je.