Španac trijumfovao
132

Od očaja do sjaja: Alcaraz preokretom savladao Sinnera za veliko finale Roland Garrosa

N. M.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Fantastični španski teniser Carlos Alcaraz pobijedio je danas u polufinalu Roland Garrosa Italijana Jannika Sinnera s 3:2 (2:6, 6:3, 3:6, 6:4, 6:3), a ovaj meč je većina teniskih fanova okarakterisala kao "finale prije finala" na turniru u Francuskoj.

U ovom meču je Alcaraz prošao put od očaja do sjaja, pošto je loše ušao u polufinale, ali na kraju je zablistao i preokretom savladao Sinnera, kojeg su već mnogi bili vidjeli u finalu.

Katastrofalno je u meč ušao Alcaraz i izgubio je svoja dva prva servisa pa je Sinner ekspresno stigao do 4:0, a potom je i priveo set kraju slavivši sa 6:2.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

U drugom setu također Sinner odmah oduzima servis mladom Špancu, ali Alcaraz se budi na 0:2 i pravi fantastičan preokret za osvajanje seta rezultatom 6:3. Tada je Španac napravio dva breaka i pokazao zašto je 3. teniser svijeta.

Dobro je Alcaraz počeo i treći set te je oduzeo servis Sinneru, ali sjajni Italijan uzvraća sa dva breaka i na kraju osvaja set rezultatom 6:3 za vodstvo od 2:1 u setovima.

Velika borba nastavljena je i nakon toga, a teniseri više nisu tako lako prepuštali svoj servis rivalu kao u prethodnim setovima, ali Sinner je poklekao kada je bilo najvažnije.

Servirao je pri rezultatu od 5:4 za Alcaraza Italijan za ostanak u setu, a baš tada Španac pravi break i stiže sa 6:4 do poravnanja od 2:2 u setovima za totalnu dramu.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Na početku odlučujućeg petog seta Alcaraz odmah oduzima servis rivalu i stiže do 3:0, a priliku za povratak u igru je Sinner imao u petom gemu kada je propustio break šansu i Španac se spasio.

Odlučujući set je Alcaraz dobio rezultatom 6:3 i trijumfovao, a meč je trajao 4 sata i 12 minuta.

U finalu će Alcaraz igrati protiv boljeg iz duela Alexandera Zvereva i Caspera Ruuda, što je meč koji se igra odmah po okončanju ovog, a finale je u nedjelju.

Rezultat:

Carlos Alcaraz - Jannik Sinner 3:2 (2:6, 6:3, 3:6, 6:4, 6:3)