Uvela je modu na teren
21

Preminula slavna Lea Pericoli, dama koja je zauvijek promijenila izgled ženskog tenisa

D. P.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Italijansku sportsku javnost sinoć je potresla vijest o smrti slavne Lee Pericoli, teniserke koja je zauvijek ostala upamćena po stvarima izvan teniskog terena.

Lea Pericoli (89) postala je ikonom tenisa i ostat će upamćena kao dama koja je uvela modu u ženski tenis. Za razliku od dotadašnjeg stila oblačenja na teniskim terenima, Lea je 1955. godine zauvijek promijenila ženski tenis.

Sve se dogodilo na Wimbledonu davne 1955. godine kada se Pericoli pojavila u odjeći dizajnera Teda Tinlinga. Privukla je toliko pažnje, da je u narednim mečevima držano u tajnosti šta će obući za koji duel.

"Postala sam slavna zbog odjeće, a ne zbog tenisa. Nisam ništa zaradila od tenisa, ali da sam se rodila 30 godina kasnije, postala bih strahovito bogata poput Ane Kurnikove", govorila je 2001. godine Pericoli.

Pericoli je tokom karijere potpisala brojne ugovore u modelingu, a bila je i jedna od glavnih zvijezda italijanskih TV kuća tokom sedamdesetih godina. Nakon okončanja teniske karijere, radila je kao teniska i modna novinarka za Il Giornale. Napisala je autobiografsku knjigu Maldafrica, koja je objavljena 2009. godine.

Što se tiče samih rezultata na teniskim terenima, uspjeha nije bilo mnogo, a jedinu WTA titulu osvojila je u dublu u švicarskoj Lozani. U dublu je igrala polufinale Roland Garrosa, a u singlu je nekoliko puta stigla do osmine finala Wimbledona i Roland Garrosa.

Njena smrt potresla je brojne teniske velikane, a Rafael Nadal je na Instagramu napisao kako će Lea zauvijek ostati upamćena.

"Doviđenja Lea, hvala ti na svemu. Zauvijek ćemo te pamtiti mi svi", napisao je Nadal, dok je trenutni prvi reket svijeta Jannik Sinner objavio zajedničku fotografiju s Leom Pericoli i naglasio koliko je sretan zbog toga.