Zaludio je Amerikance
4

Šta je pickleball, sport koji rekordnom brzinom osvaja svijet i igraju ga sve generacije

D. P.
Pickleball mogu igrati baš svi
Pickleball mogu igrati baš svi
Među brojnim sportovima koji se igraju reketom, izdvaja se pickleball, najbrže rastući sport u Sjedinjenim Američkim Državama i aktivnost koja je dostupna za sve.

Najnoviji izvještaj Udruge za sportsku i fitness industriju otkrilo je da je pickleball zvanično najbrže rastući sport u Americi i danas ga igra 4,8 miliona igrača širom SAD-a.

Pickleball je poseban procvat u Americi doživio tokom pandemije koronavirusa. Kako bi popunili dosta slobodnog vremena i vratili se fizičkoj aktivnosti, brojni Amerikanci su se bavili ovim sportom tokom pandemije. Od te 2020. godine sport je doživio porast od 40 posto u SAD-u.

Riječ je o kombinaciji badmintona, tenisa i stonog tenisa. Također, igra se s reketom, kao i ostali pomenuti sportovi, ali je dostupan i za one koji nisu u ozbiljnijoj fizičkoj formi jer se igra na manjem terenu i s manjim intenzitetom. Popularan je čak i kod penzionera.

Pickleball se igra na terenu istih dimenzija kao i badminton. Ipak, pravila su drugačija. Prvenstveno, igra se drugačijim reketom koji je napravljen uglavnom od drveta. Loptica je napravljena s aerodinamičnom perforacijom.

Najvažnije pravilo od svega, jeste da u picklebollu nema smečevanja. Tačnije, oko mreže se nalazi prostor pod nazivom "kuhinja" iz kojeg je zabranjeno udarati volej udarce. Tako se sprečava smečevanje i zakucavanje loptice u protivničko polje pa je igra jednostavnija i za rekreativce te starije ljude.

Još jedna zanimljiva stvar je što poen može osvajati samo ekipa koja servira. Kao i u tenisu, servira se dijagonalno preko terena. Jedna ekipa servira sve dok ne izgubi poen na svoj servis, a onda početni udarac prelazi u ruke drugog tima.

Prva ekipa koja dođe do 11 poena dolazi do seta, a potrebno je povesti s dva seta razlike kako bi se dobio meč.

Ovaj sport je sve popularniji i zato što ne iziskuje mnogo prostora, ali ni mnogo ljudi. Mogu ga igrati četiri osobe i brojne kompanije u Americi svojim radnicima preporučuju i omogućavaju bavljenje ovim sportom.

To je prilika za sve sportaše da razviju nova prijateljstva i poslovne prilike u trenucima dok se zabavljaju, a sve to je ispraćeno uz mnogo zdravstvenih prednosti.

Pickleball jača kardiovaskularno zdravlje, poboljšava stabilnost, ravnotežu i agilnost. Također, preporučuje se kao lijek protiv depresije te pickleball može pomoći igračima da se uspješno izbore sa stresom.

"Pickleball je usredotočen na vježbu i društveni angažman s onima s kojima igrate i s onima protiv kojih igrate. Uspostavljanje tih jakih društvenih veza poboljšava kvalitetu naših života i može produžiti životni vijek", kaže David Dutrieuille, nacionalni direktor Pickleball federacije za Life Time.

Inače, pickleball je sve popularniji i u našem regionu. U Americi se igra već 50 godina, a sada se teži tome i da postane olimpijski sport.