Putem mreže Weibo
21

Teniserka Peng Shuai optužila bivšeg kineskog političara za seksualno zlostavljanje

D. B.
Peng Shuai (Foto: EPA-EFE)
Peng Shuai (Foto: EPA-EFE)
Kineska teniserka Peng Shuai javno je optužila penzionisanog političara, nekadašnjeg zamjenika premijera Zhanga Gaolija, da ju je prisiljavao na seksualne odnose.

Ovo je prva optužba za seksualno zlostavljanje usmjerena protiv jednog od kineskih političkih lidera. Zhang se nije oglasio nakon optužbe, post koji je objavila Shuai uklonjen je s društvene mreže Weibo.

Peng je nekada bila najbolje rangirana teniserka u dublovima, a nakon njenog posta je jednostavno "nestala" s kineskog interneta. Također, pretraga njenog imena je također ograničena.

Zhang danas ima 75 godina, a kineski zamjenik premijera bio je između 2013. i 2018. godine. U to vrijeme je važio za bliskog saradnika predsjednika Xija Jinpinga.

"Znam da će neko kao što si ti reći da nije uplašen. Ali, čak i ako je ovo udaranje kamena kamenčićem, ili moljac koji napada plamen i ide ka samouništenju, reći ću istinu o tebi. Tog poslijepodneva nisam pristala i nisam mogla prestati plakati. Odveo si me svojoj kući i prisilio me na odnose. Nemam dokaza, niti je bilo moguće ostaviti neke. Uvijek si se plašio da ću ponijeti nešto poput snimača, snimiti dokaze ili nešto slično. Nema ni zvučnog ni video zapisa, samo moje iskustvo", napisala je 35-godišnja Peng.

Ovo je jedan u nizu sličnih slučajeva u Kini u posljednje vrijeme. Popularna TV voditeljica Zhou Xiaoxuan je optužila drugu TV ličnost Zhua Juna za seksualno uznemiravanje. Došlo je do tužbe, Zhu je odbacio odgovornost, a slučaj je zatvoren u septembru.