Mijenja profesiju
84

Wimbledon se posljednji put naklonio velikom Andyju Murrayu: Suze za kraj pred teniskom elitom

D. P.
Murray u suzama, kao i njegova majka (Foto: Screenshot)
Murray u suzama, kao i njegova majka (Foto: Screenshot)
Legendarni britanski teniser Andy Murray u suzama se oprostio od Wimbledona, nezvaničnog prvenstva svijeta u tenisu čiji je trofej vratio u Veliku Britaniju nakon 77 godina.

Te 2013. godine niko u Velikoj Britaniji nije bio omiljeniji od Andyja Murraya. Proslavljeni škotski teniser postao je prvi Britanac nakon Freda Perryja još od 1936. godine koji je uspio trofej Wimbledona sačuvati u svojoj zemlji.

Jedanaest godina kasnije, Murray se u suzama oprostio od Wimbledona, a cijela teniska elita došla je da ga pozdravi. Andy je u paru s bratom Jamiejem izgubio od Rinkyja Hijikate i Johna Peersa u konkurenciji dublova, što znači i konačni kraj za Andyja nakon 19 godina na Wimbledonu.

Uništen povredama, samo 12 dana nakon operacije leđa, Murray je u suzama rekao zbogom.

"Želim igrati zauvijek. Volim ovaj sport, dao mi je toliko, toliko toga. Naučio me mnogim lekcijama koje mogu koristiti do kraja života. Nisam želio stati pa je teško", rekao je uplakani Murray.

Teniska elita stigla je da pozdravi Murraya, a tu su bili Novak Đoković, Iga Swiatek, Martina Navratilova, John McEnroe, Tim Henman i brojni drugi koji su gromoglasnim aplauzom uveličali oproštaj Škota.

Murray je dva puta u karijeri osvojio Wimbledon. Tokom posljednje izjave prisjetio se osvajanja najvažnijeg teniskog trofeja 2013. i 2016. godine, a tom prilikom otkrio je kako je i povratio u stražnjem dijelu taksija nakon slavlja zbog osvojenog drugog trofeja na Wimbledonu.

Također, Murray je najavio i šta će raditi u budućnosti. Slavni Škot će ostati u tenisu, ali će raditi kao trener.