Zabrinutost za sigurnost
14

WTA suspendovao sve turnire u Kini i Hong Kongu zbog teniserke Peng Shuai

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ženska teniska asocijacija WTA suspendovala je sve turnire u Kini zbog zabrinutosti za kinesku teniserku Peng Shuai.

Tridesetpetogodišnja Peng je nestala iz javnosti prije tri sedmice nakon što je optužila kineskog zvaničnika za seksualno zlostavljanje. Šef WTA asocijacije Steve Simon je rekao da "ozbiljno sumnja" da je Peng "slobodna, sigurna i da se ne zastrašuje".

"Zaista ne vidim kako bih mogao tražiti od teniserki da igraju u Kini", poručio je Simon.

WTA je zatražio nekoliko puta obavljanje pune istrake o statusu teniserke Peng. Za nju su mnogi zabrinuti nakon što je otpužila bivšeg zamjenika premijera Zhanga Gaolija za seksualno zlostavljanje.

Ipak, Peng se javila te je putem videorazgovora s predsjednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomasom Bachom poručila da je "sigurna i dobro",

Ipak, Simon je i dalje zabrinut zbog rizika kojem bi se mogle izložiti teniserke i osoblje na turnirima u Kini 2022. godine.

"Vodstvo u Kini nije na pravi način reagovalo na ovaj ozbiljan problem. Ako moćni ljudi mogu utišati glas žena i sakriti optužbe za seksualno zlostavljanje ispod tepiha, onda je temelj na kojem je WTA osnovan, a to je jednakost za žene, doživio veliki udarac. Neću i ne mogu dopustiti da se isto dogodi WTA asocijaciji i teniserkama", kazao je Simon.

WTA je suspendovao i turnire u Hong Kongu.