Pred više od 50.000 ljudi
38

U Mariboru održan spektakularni Red Bull Flugtag, iznad Drave poletjele ručno izrađene letjelice

D. B.
U starom dijelu Maribora u Sloveniji pod nazivom Lent, pred više od 50.000 ljudi održan je spektakularni događaj Red Bull Flugtag, tokom kojeg su iznad rijeke Drave poletjele 33 ručno izrađene letjelice.

Red Bull Flugtag je prvi put održan 1992. godine u Beču, a od tada je širom svijeta organizovano više od 170 ovakvih zabavnih događaja. Slavljen kao praznik kreativnosti, hrabrosti i zabave, tradicionalno privlači veliki broj posjetilaca, a takmičari mjesecima pripremaju improvizovane letjelice za veliki dan.

Maribor je po drugi put domaćin Red Bull Flugtaga nakon što je prvi put dočekao letjelice iz kućne radinosti 2005. godine, a i ovaj put je ispunio visoka očekivanja kada su se 33 ekipe iz cijele Slovenije predstavile u svojim neobičnim letećim kreacijama. Piloti su se hrabro upuštali u letove sa skakaonice postavljene iznad Drave, nakon čega su neki manje, a neki više spretno završavali u vodi.

Takmičenje je zvanično otvoreno preletom impresivnog starinskog aviona Douglas DC-6B. Čuveni avion koji je šezdesetih godina prošlog stoljeća koristio Josip Broz Tito, a sada je dio flote Red Bulla, imala je priliku uživo vidjeti i publika u Bosni i Hercegovini, 2021. godine tokom Red Bull Cliff Divinga u Mostaru. Avion je u Mariboru obavio tri preleta iznad mjesta događaja, a pilot je prisutnima poželio uspješne i sretne letove.

Uslijedio je istinski festival letenja, publika je posmatrala zabavne nastupe timova, a bilo je i mnoštvo adrenalinskih trenutaka. Takmičari su završavali u vodi, no sve je prošlo bez problema i povreda, a sve improvizirane letjelice morale su biti konstruisane od ekoloških materijala, te su odmah nakon leta i slijetanja u vodu, vađene iz rijeke.

Većina takmičara je uspjela održati smjer i poletjeti prema suprotnoj obali Drave. Među njima je bio i nekadašnji skijaški skakač Robert Kranjec, koji je upravljao letjelicom tima "Onkoman". Ovu letjelicu je konstruisao stručnjak za aerodinamiku Peter Slatnar, a ekipa je prije leta s mnogo samopouzdanja najavila da će letjeti 200 metara. "Leteći Kranjec" je tokom svoje karijere tu daljinu prešao mnogo puta, no ovog puta je sletio bez telemarka nakon 20 metara, ali u dobrom stilu.

"Bio sam prilično nervozan. Stvarno me bilo strah, više nego ikad na skakaonici. Ipak, u zraku sam osjetio uzgon i osjećaj da letim. Da smo još malo radili na letjelici i imali više iskustva, sigurno bismo mogli dalje... Ili da je vjetar bio malo jači", izjavio je Kranjec nakon svog leta.

Za rezultat na takmičenju dužina leta nije bila najvažnija. Let je donosio dio bodova, ali je važan bio i nastup prije leta te kreativnost u izradi letjelice. Članovi žirija su bili prilično strogi i rijetko su pokazivali desetke, ali su se mnogi takmičari radovali devetkama.

Slovenska sportistkinja Janja Garnbret bila je dio sudijskog tima.

"Moram priznati da je bilo jako lijepo, a imala sam malu tremu prije starta, jer biti sutkinja nije lako. Ali takmičari su me oduševili svojom kreativnošću. Na kraju je bilo sjajno i drago mi je što sam mogla biti sutkinja na Red Bull Flugtagu", izjavila je Garnbret.

Najbolji zbir bodova na kraju su imali ponosni Štajerci iz tima "Stara Postaja". Oni su letjeli 19 metara, a dodatni bodovi osvojeni za umjetnički dojam donijeli su im pobjedu. Drugo mjesto je osvojila ekipa “Leteča Viola”, dok je treće pripalo ekipi “Avatar: The last špricer bender”.

U pauzama između događaja gledaoce su oduševljavali i motorni paraglajder Grk Dimitris Kolliakos svojim akrobacijama iznad Drave, poljski akrobatski pilot Lukasz Czepiela u svom Carbon Cubu, kao i piloti i padobranci lokalnog aero kluba iz Maribora.