Manje od 5 posto ispitane hrane u BiH ne odgovara standardima kvalitete
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Izvještaj Agencije za sigurnost hrane BiH o stanju u oblasti sigurnosti hrane u BiH za 2017. godinu.
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Izvještaj Agencije za sigurnost hrane BiH o stanju u oblasti sigurnosti hrane u BiH za 2017. godinu.
Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, posredstvom sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF), obaviještena je da je u Bosnu i Hercegovinu isporučen proizvod u kojem je utvrđena nedozvoljena količina ostataka pesticida.
"K plus feferoni" u teglama od 370 mililitara bit će povučeni sa tržišta zbog uočene korozije na unutrašnjoj strani metalnih poklopaca staklenki, jer ne zadovoljavaju propisane uslove za materijale i predmete u kontaktu sa hranom, potvrđeno je u Agenciji za sigurnost hrane BiH.
Nakon što je Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske obavijestilo potrošače o povlačenju purećeg mljevenog mesa proizvođača Vindon, zbog utvrđene prisutnosti bakterije salmonele, iz Agencije za sigurnost hrane BiH potvrdili su nam kako ovaj proizvod nije uvezen u BiH.
Inspekcija za hranu u Republici Srpskoj (RS) je kod dva uzorka meda, jednog iz domaće proizvodnje i jednog iz uvoza, utvrdila velika odstupanja u pogledu kvalitete proizvoda.
Zdravstveno neispravna hrana, ovisno o vrsti, prirodi i stepenu rizika, može imati različite kratkoročne ili dugoročne efekte na zdravlje potrošača i svaki se slučaj mora posmatrati individualno. U Agenciji za sigurnost hrane BiH, referentnoj instituciji u našoj zemlji iz ove oblasti, potvrdili su da laboratorijske analize pokazuju da se u BiH jede zdravstveno ispravna hrana.
Agencija za sigurnost hrane analizom kvaliteta meda na tržištu BiH utvrdila je da od 100 uzoraka više od polovine, odnosno 53 nisu odgovarajućeg kvaliteta.
Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je u saradnji s Vanjskotrgovinskom komorom BiH danas organizirala radni sastanak s proizvođačima konditorskih proizvoda i peciva nakon učestalog vraćanja pošiljki proizvođača iz BiH zbog povećanog sadržaja akrilamida u hrani u odnosu na preporuke Evropske agencije za sigurnost hrane.
Agencija za sigurnost hrane BiH po prvi put provodi istraživanje o prehrambenim navikama stanovništva u našoj zemlji.
Visoke ljetne temperature zraka, uz povećanu vlažnost, pogodne su za rast i razmnožavanje bakterija koje mogu kontaminirati hranu, što povećava rizik od bolesti koje se prenose putem hrane – upozorio je na to u intervjuu za Fenu direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Džemil Hajrić.