Svijet bi u narednih 40 godina mogao ostati bez čokolade
Eksperti predviđaju da će svijet ostati bez čokolade u narednih 40 godina jer se biljka kakaovac bori da opstane u sve toplijim vremenskim uslovima.
Eksperti predviđaju da će svijet ostati bez čokolade u narednih 40 godina jer se biljka kakaovac bori da opstane u sve toplijim vremenskim uslovima.
Veterinari upozoravaju kako je u vrijeme Božića pojačan rizik trovanja čokoladom za porodične pse.
Spoj koji se nalazi u tamnoj čokoladi i crvenom vinu pomaže u pomlađivanju starosnih ćelija, tvrdi nova studija. Istraživači s Univerziteta Exeter i Brighton tvrde da su otkrili tajnu za pomlađivanje neaktivnih starosnih ćelija i na taj način pomažu da osoba izgleda mlađe.
Poznati bh. glumac Enis Bešlagić već neko vrijeme je na "glumačkoj pauzi", a hrvatskim medijima otkrio je da se okrenuo biznisu, odnosno proizvodnji, uvozu i izvozu čokolada veoma popularnih u BiH i regiji.
Švicarska tvornica čokolade Barry Callebaut proizvela je ružičastu čokoladu i naučnici tvrde da je, nakon mliječne, tamne i bijele, poslije 80 godina izumljena i četvrta vrsta ovog omiljenog slatkiša.
Poznati belgijski proizvođač čokoladnih pralina Godiva zaustavio je proizvodnju ovih slastica sa dodatkom alkohola. Ovim potezom stupaju na halal tržište, što je naišlo na različite reakcije javnosti.
Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske povuklo je s tržišta Katy bijelu čokoladu s kokosom od 100 grama poljskog proizvođača, jer je utvrđena prisutnost bakterije Salmonella spp.
Konzumacija manje količine čokolade može smanjiti šansu od dobijanja srčanog udara, tvrdi se u novoj studiji.
Istraživači su ispitivali različite efekte akutne i hronične primjene flavanola kakaa na različite kognitivne domene i ispostavilo se da su različiti spoznajni procesi poboljšani dnevnim unosom flavanola kakaa.
Oni koji zaista vole čokoladu svakako trebaju posjetiti neobični restoran u Denveru.