Zadobio tešku povredu
0

Ajkula duga tri metra napala surfera u Australiji

D. B.
Dvadesettrogodišnji surfer Kai McKenzie je surfao nedaleko od Port Macquarieja u New South Walesu u utorak kada ga je napala i ugrizla ajkula duga tri metra.

McKenzie je sponzorirani surfer, koji je preživio napad ajkule duge tri metra. Nažalost odgrizla mu je nogu, ali je uprkos tome uspio uhvatiti val i dospjeti na obalu. Tu mu je pomogao policajac, koji nije bio na dužnosti, tako što je za podvezivanje iskoristio povodac svog psa. Time mu je spasio život do dolaska hitne pomoći.

Mladi surfer je potom transportovan u lokalnu bolnicu, a potom i u bolnicu John Hunter, koja je glavni centar za traumatologiju i nalazi se u Newcastleu udaljenom 200 kilometara. Njegovo stanje je i dalje ozbiljno, ali stabilno.

Nakon incidenta je more na obalu izbacilo McKenzijevu nogu, koja je stavljena u led i transportovana također do bolnice, a hirurzi razmatraju opcije operacije.

McKenzie se tek vratio surfanju nakon što ga je povreda vrata odvojila od sporta neko vrijeme.

Nakon incidenta je pokrenuta akcija prikupljanja novca za pomoć porodici te za finansiranje rehabilitacije, a do srijede je prikupljeno gotovo 50.000 dolara.

Iako Australija ima više zabilježenih napada ajkula od bilo koje druge zemlje osim SAD-a, smrtonosni napadi su i dalje relativno rijetki.