Cyber kriminal
45

Amerikanci srušili zlonamjerni softver preko kojeg je ukradeno 5,9 milijardi dolara

D. Be.
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Agencije za provođenje zakona iz cijelog svijeta zatvorile su globalnu mrežu zlonamjernog softvera koja je ukrala 5,9 milijardi dolara i povezana je s drugim zločinima, saopćilo je američko Ministarstvo pravosuđa.

Ministarstvo pravosuđa SAD-a se udružilo s FBI-em i drugim međunarodnim agencijama kako bi uklonili ono što je "vjerojatno najveći svjetski botnet ikada", javlja BBC.

Kineski državljanin YunHe Wang, koji je također građanin St Kittsa i Nevisa, optužen je za stvaranje i upravljanje mrežom.

Botnet je mreža računara koja su zaražena zlonamjernim softverom i kontrolira ih zlonamjerni akter.

Wang je optužen za zavjeru radi počinjenja računarske prevare, značajnu računarsku prevaru, zavjeru za počinjenje elektroničke prevare i zavjeru za počinjenje pranja novca.

Ako bude osuđen po svim tačkama optužnice, prijeti mu maksimalna kazna od 65 godina zatvora.

Prema optužnici, između 2014. i 2022. Wang i drugi stvorili su i upravljali botnetom pod nazivom "911 S5" s oko 150 poslužitelja diljem svijeta.

Botnet je hakirao više od 19 miliona adresa internetskog protokola (IP) u gotovo 200 zemalja, saopćilo je američko Ministarstvo pravosuđa.

IP adresa je jedinstveni kod koji identificira uređaj na internetu ili mreži.

Botnet je korišten za izvođenje kibernetičkih napada, prevara velikih razmjera, iskorištavanja djece, uznemiravanja, prijetnji bombama i kršenja izvoza.

SAD procjenjuje da je više od pola miliona lažnih zahtjeva za osiguranje od nezaposlenosti poticalo s kompromitiranih IP adresa, što je rezultiralo gubitkom od više od 5,9 milijardi dolara. Mreža je također omogućila kibernetičkim kriminalcima kupovinu robe ukradenim kreditnim karticama ili pranje novca.

Wang je navodno prodao pristup IP adresama i dobio približno 99 milijuna dolara.

Navodno je kupio nekretnine u SAD-u, St Kittsu i Nevisu, Kini, Singapuru, Tajlandu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Imovina u ukupnoj vrijednosti od oko 60 miliona dolara zaplijenjena je ili identificirana za zapljenu, uključujući Ferrari, Rolls-Royce i nekoliko satova.

Agencije za provođenje zakona u Singapuru i Tajlandu, kao i tehnološki div Microsoft, bile su među organizacijama koje su pomogle u istrazi.