Sa kolegama iz BIRN-a
12

Arduana Pribinja dobila nagradu Evropske unije za najbolju istraživačku priču

M. G.
Reporterka Al Jazeere Balkans, Arduana Pribinja, i novinari s portala Balkanske istraživačke mreže (BIRN) – Detektor.ba podijelili su prvu nagradu Evropske unije za najbolju istraživačku priču.

Ceremonija je održana u Sarajevu, u organizaciji Thomson Media, a domaćin događaja bila je Europe House. Ova prestižna nagrada, podržana od strane Evropske unije, odaje priznanje izuzetnim dostignućima istraživačkih novinara u Bosni i Hercegovini.

Pribinja, koja je ovu nagradu osvojila drugu godinu zaredom, nagrađena je za priču „Optužbe pacijentica za seksualno uznemiravanje u bolnici u Zenici“. U svojoj istrazi, Pribinja je razgovarala s nekoliko žena koje su optužile pročelnika Odjela za humanu reprodukciju za seksualno uznemiravanje tokom pregleda.

„Posebno mi je važno što je nagrađena ova priča, koja je bila iznimno teška za realizaciju zbog same tematike, pritisaka i pokušaja da se zaustavi. Kada se novinar nađe u takvoj situaciji, važno je ostati dosljedan i imati podršku urednika. Hvala svima koji su me podržali,“ izjavila je Pribinja.

Selma Učanbarlić i Nino Bilajac, novinari s portala Detektor.ba, također su osvojili prvu nagradu za istraživačku priču „Unutar milionske prevare eMagnetixa i kako je ‘posao iz snova’ postao noćna mora“.

Podrška nezavisnom novinarstvu

Ambasador Luigi Soreca, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, uručio je nagrade dobitnicima. On je istakao da EU podržava nezavisno novinarstvo i slobodu medija u regiji, dodajući da je „profesionalno novinarstvo jedan od kamena temeljaca svake demokratije“.

Na ovogodišnji konkurs prijavljeno je više od 50 istraživačkih priča iz Bosne i Hercegovine. Žiri su činili renomirani medijski stručnjaci Nidžara Ahmetašević, Ozren Kebo i Dragana Dardić.

Nagrada je dio projekta „Jačanje kvalitetnog novinarstva na Zapadnom Balkanu i u Turskoj II“, koji finansira Evropska unija, a organizira Thomson Media. Cilj ovog projekta je prepoznati i promovirati vrhunska istraživačka dostignuća u novinarstvu u regiji.

Pobjednici su proglašeni sljedećim redoslijedom:

3. mjesto:

Azra Omerović i Zinaida Đelilović: Internacionalni univerzitet u Goraždu: Dobila diplomu doktora stomatologije iako fakultet nije imao upisanih studenata

Priča koja je imala interne i međunarodne posljedice, uhićenja i zasluženi propast projekta prodaje lažnih diploma preko univerziteta. Novinarke su sve detaljno istražile i dokumentovale, tekst je imao veliki odjek u javnosti o apsurdu akademske zajednice i života u BiH, kazala je Dardić

Azhar Kalamujić: Nazovi Bega radi parkinga

Članica žirija je predstavila i drugu istraživačku priču Azhara Kalamujića koja dijeli treće mjesto te navela kako je priča dobro obrazložena i potkrijepljena te da govori o kriminalnim radnjama i zloupotrebama javnih parkirališta u Sarajevu koje je autor detaljno istražio i vrlo jasno prikazao.

2. mjesto:

Dejan Rakita: TRGOVSKA GORA: Zašto i kako je izabrana, šta se tamo tačno gradi i kakve opasnosti nam donosi

Oslikava ozbiljan istraživački rad autora; predstavljene su razne perspektive, od zastupnika, direktora fondova (Fond za zbrinjavanje radioaktivnog otpada NEK), naučnika, do ekoloških aktivista i novinara, a te ARTEMIS misije zadužene za monitoring skladištenja i upravljanja nukelarnim otpadom. Priča govori o važnom ekološkom pitanju koji može poslužiti kao primjer svim novinarima koji se bave pitanjima zaštite životne sredine, ali i drugima, kazala je Dardić

1. mjesto:

Arduana Pribinja: Optužbe pacijentica za seksualno uznemiravanje u bolnici u Zenici

U svojim prilozima, Arduana otkriva šokantne ispovijesti žena koje pokušavaju zatrudnjeti putem medicinski potpomognute oplodnje i koje su bile izložene seksualnom zlostavljanju od strane doktora. Izuzetno važna tema o kojoj do ovog priloga nije bilo mnogo informacija u javnosti, ako ih je uopšte bilo. Tema je obrađena profesionalno, vodeći računa o zaštiti sagovornika, stavljena je u širi kontekst i detaljno obrađena, navela je Dragana.

Nino Bilajac i Selma Učanbarlić: Unutar milionske prevare eMagnetixa i kako je “posao iz snova” postao noćna mora

Članica žirija je predstavila i drugu istraživačku priču koja dijeli prvo mjesto te navela kako se radi o rijetko dobroj, temeljito istraženoj priči sa mnogim domaćim i međunarodnim izvorima, sa širim kontekstom koji uključuje sve elemente istraživačkog novinarstva i inovativan pristup.