Zbog tinejdžera
7

Australija od januara zabranjuje uvoz jednokratnih vapeova

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Australija će od januara zabraniti uvoz jednokratnih vapeova, u nastojanju da suzbije ovisnost o nikotinu kod djece.
Također će biti uvedeni novi zakoni koji zabranjuju proizvodnju, reklamiranje i opskrbu vapea za jednokratnu upotrebu u zemlji, piše BBC.

Vaping se reklamira kao način prestanka pušenja, ali australski ministar zdravstva kaže da je to stvorilo "novu generaciju ovisnosti o nikotinu".

Vape ili e-cigarete su uređaji napajani baterijama koji imaju uloške napunjene tekućinama koje sadrže nikotin, umjetne arome i niz drugih hemikalija.

Od 2021. godine zabranjeno je bilo kojem Australcu kupovati ili uvoziti e-cigarete ili nikotinske vapeove bez liječničkog recepta, ali uprkos tim ograničenjima stope ovisnosti i dalje vrtoglavo rastu.

Studija sa Univerziteta u Sydneyu ranije ove godine otkrila je da je više od četvrtine tinejdžera u dobi od 14 do 17 probalo cigarete, dok je istraživanje australske humanitarne organizacije Cancer Council pokazalo da je 9 od 10 tinejdžera u istoj dobnoj skupini lako došlo do nikotinskih cigareta.

Zabrana uvoza jednokratnih vapeova počinje 1. januara, a do marta će biti zabranjen i unos u zemlju neterapeutskih vapeova koji se mogu ponovno puniti.

Naučnici u Australiji koji su proučavali tekućine koje se koriste u vapeovima upozorili su da sadrže "komplet hemikalija" za koje se zna da loše utječu na zdravlje pluća.