Poboljšanje saradnje
59

Bećirović u zvaničnoj posjeti Nizozemskoj, sastao s s rukovodstvom oba doma parlamenta

M. G.
U okviru zvanične posjete Kraljevini Nizozemskoj, predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s predsjednikom Senata Nizozemske Janom Anthoniejem Bruijnom i predsjednikom Predstavničkog doma Parlamenta Nizozemske Martinom Bosmom.

Predsjednici oba doma Parlamenta Nizozemske iskazali su važnost sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Genocid u Srebrenici je crno poglavlje čovječanstva i zato je važno da se 11. juli zapamti širom svijeta. Oni su, također, naglasili da Nizozemska snažno nastavlja podržavati nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine.

Tokom razgovora, Bećirović je iskazao zadovoljstvo jačanjem saradnje Kraljevine Nizozemske i Bosne i Hercegovine, između ostalog, intenziviranim posjetama na visokom nivou. Dr. Bećirović se zahvalio na usvajanju Parlamentarne rezolucije, koja je otvorila mogućnost za podršku Nizozemske odluci Evropskog vijeća o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom. On je izrazio nadu da će i u narednom periodu Parlament Nizozemske nastaviti podržavati evropske i euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Senata Nizozemske Jan Anthonie Bruijn i predsjednik Predstavničkog doma Parlamenta Nizozemske Martin Bosma naglasili su potrebu za intenziviranjem reformskih procesa u prioritetnim područjima za Bosnu i Hercegovinu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je posebnu zahvalnost iskazao zbog angažmana Nizozemske na pomoći žrtvama genocida u Srebrenici, te zbog snažne podrške usvajanju Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. U tom kontekstu, dr. Bećirović je posebno naglasio potrebu za kontinuiranim širenjem istine i pravde, te suočavanjem s prošlošću u Bosni i Hercegovini, što uključuje proces pomirenja, suđenja za ratne zločine i očuvanje sjećanja na žrtve.