Općina Trnovo
46

Aarhus centar i zabrinuti građani pozvali vlasti da prekinu s nekontrolisanom urbanizacijom Jahorine

A. Ku.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Ispred zgrade Općine Trnovo Aarhus centar u BiH je zajedno sa zabrinutim građanima održao je protest protiv nekontrolisane urbanizacije i krčenja šuma na Jahorini.

Protesti su organizovani kako bi se apelovalo na lokalne vlasti i investitore da prekinu sa destruktivnim praksama koje ugrožavaju ekosistem planine, održivost lokalne zajednice i buduće generacije.

Kako je istaknuto, protesti su također imali simboličan značaj, obilježavajući jednogodišnju borbu lokalne zajednice protiv Nacrta izmjene Regulacionog plana sportsko-rekreativnog područja Jahorina.

Ovim planom se predviđa betoniranje 20 hektara sportsko-rekreativnog područja, uključujući gradnju na parkinzima, obodima staza i preko odvoda oborinskih voda.

Nužni prilazi kućama bi bili pregrađeni, a kuće bi bile zagrađene zidovima solitera na osunčanim stranama. Naselje planinskih kuća bi izgubilo svoj identitet, postajući mješavina višespratnica i planinskih kućica.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Emina Veljković iz Aarhus centra kazala je da građanima, na njihovu molbu, pružaju pravnu pomoć.

"Do sada je Općina organizovala niz javnih rasprava, imali smo i javni uvid, pokušavala je nači neki balans. Međutim, ovdje se nažalost balans ne može pomoći", rekla je i dodala da revizija nije urađena adekvatno.

Uputila je apel Općini Trnovo da ne usvoji regulacioni plan i da se prestane vršiti pritisak na službenike Općine Trnovo.