Klix Studio
57

Admir Čavalić: Vjerovatno bi Marin Vukoja bio izabran i da je koalicija HDZ i SDA

F. H.
Gost današnjeg izdanja Klix Studija bio je zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Admir Čavalić (Stranka za BiH) koji je govorio o poskupljenju struje, političkim odnosima u FBiH, Južnoj interkonekciji ali i eventualnoj koncesiji Aerodroma u Sarajevu.

Čavalić je o poskupljenju struje kazao da mu je drago da nije prošao prijedlog sa blok tarifama i da je sam učestvovao u obaranju tog prijedloga. Kazao je da će povećanje struje imati posljedice po socijalne slučajeve, i ustanove kao što su javne kuhinje.

"U izbornoj godini na nivou jedinica lokalne samouprave, grijanja, vodovodi idu na tržišno snabdijevanje. To će značiti da će javna komunalna preduzeća morati raditi transfer troškova, vjerovatno nakon izbora jer neće dopustiti da prije izbora poskupi voda, grijanje", kazao je Čavalić.

Čavalić je naveo da poskupljenja jesu bila neminovna, ali je rekao da je Elektroprivreda trebala da racionalizuje svoje poslovanje i da je trebala objaviti da li rekonstruira rudnike, šta je sa ugovorom za Blok 7. Ipak, naveo je da je i 10 posto bolje od blok tarife.

Naveo je da se Elektroprivreda HZHB najviše oslanja na hidroenergiju i da je imala povoljnu godinu, ali da se ne bi složio u potpunosti sa tvrdnjom SDA da je poskupljenje posljedica podaničkog mentaliteta Trojke.

"Ne volim koristiti riječ izdajnik, mislim da se to može biti u vanrednim okolnostima kao što je rat. Ne možemo ulaziti u meritum nečijih srca, možda je neko nesposoban, možda ne zna, Vlada FBiH ne radi kako treba, prave se greške. HDZ se ponaša racionalno, koristi teoriju igara i ucjenjuje jednog od dva moguća B partnera", naveo je Čavalić.

Istakao je da je u putnom sektoru HDZ dobio puno više moći nego što je trebao i kontrolu na Putevima i Autocestama FBiH.

"Vukoja bi bio izabran vjerovatno i da je SDA bila, ali bi rađeno po procedurama i vjerovatno bi bilo više kandidata", tvrdi Čavalić.

Naveo je da HDZ koristi Željka Komšića kao izgovor da bi dobio nešto više u pregovorima, a da je isto bilo i sa Vukojom i Izbornim zakonom. Istakao je da je Trojka trebala da imenovanje Vukoje poveže sa usvajanjem seta fiskalnih zakona i da je to greška.

"Šta je problem, ako ste na budžetu duže i preuzeli ste funkciju vaša averzija prema riziku bojazan da radite reformu koja će ošteti budžet za pola milijarde raste. Bojim se kako ide koja godina i kako premijer sjedi na tom budžetu da će biti sve manja šansa da će reći hajmo uraditi da damo više radnicima", istakao je Čavalić.

Čavalić je naveo i da će mali privrednici idi na tržišnu cijenu struje što će dovesti do povećanja, ali da je dobro što je inflacija dva posto i da cijena nafte raste i da će zima biti izazovna. Ukazao je na potrebu da se usvoji socijalna karta kako bi se prepoznali ugroženi.

"Najugroženije su porodice sa više djece. Broj djece određuje koliko trošite struje i oni će biti najugroženiji", upozorio je Čavalić.

Rekao je da je pogrešno koristiti izraz neradna nedjelja, nego da je riječ o zabrani rada za pojedine poslovne projekte u 51 posto BiH i da su u svijetu to uvodili uglavnom desničari, ali da je ovo prvi put da uvodi uslovno rečeno ljevičarska vlada.

"Mi već imamo gradove gdje je to urađeno, imate Goražde, Cazin, Bijeljinu, bilo bi korektno uraditi istraživanje o zadovoljstvu radnika u tim građanima i da li im je zaista bolje", poručio je Čavalić.

Čavalić je naveo da je radnicima popravljena pregovaračka pozicija i da su poslodavci se dosjetili da zatvore objekat na jedan dan i tako smanje potrebu za radnom snagom.

"Ko ste vi da zabranite trgovcu da zaradi duplu dnevnicu, a omoguće ljudima u Elektroprivredi, Bh Telecomu da imaju duplu dnevnicu. Neradna nedjelja je ok kroz zakon o radu. Od 100 radnika, otprilike dva dana će biti pod uticajem", naveo je Čavalić.

Poručio je i da će sada građani moći da idu u drugi entitet da obave kupovinu, i da to ide u korist velikih centara koji rade u oba entiteta, a na štetu malih trgovina.

Čavalić je otkrio da ima informaciju da HDZ želi da radi "mostarizaciju" Travnika i da se na sličan način dijeli vlast u gradu.

"HDZ direktno radi blokadu Južne interkonekcije. Trojka je dobila vlast i poslije dugo godina opozicije, neki su bili gladni vlasti. Ne vidim te efekte. Podržatu ću i fiskalne zakone i južnu interkonekciju, nek Trojka pokupi glasove, ali bih volio da se na nivou FBiH pokaže šta je Trojka dobila", istakao je Čavalić.

Rekao je da treba otvoriti raspravu o koncesiji Aerodroma Sarajevo, ali da trenutno nema neke ekstremne stavove ni da li treba koncesija ili da ostane u državnom vlasništvu.

"Aerodrom Sarajevo u komparaciji sa regionalnim aerodromima ne radi kako treba niti ima broj linija niti broj putnika. Raste u apsolutnim iznosima. Treba uraditi analizu i ako se pokaže da je to dobro rješenje, treba biti racionalan. Aerodromi ne trebaju biti politički plijen", smatra Čavalić.

Za cijene nekretnina, Čavalić je rekao da se radi o balonu, ali da balon neće pucati da do visokih cijena dovodi velika dijaspora, malo stanogradnje, ali i poticaji te da je tržište nekretnina nedinamično i da ne postoji fiskalno opterećenje. Pojasnio je i da svi investiraju u nekretnine zbog toga što su druga tržišta neaktivna.

Gostovanje Admira Čavalića u Klix Studiju možete pogledati direktno na našem YouTube kanalu kao i na portalu Klix.ba

Također, nas možete slušati i na Spotify, Apple Podcastu, Amazon Music i drugim platformama.