Općinski sud u Kaknju
30

Adriatic Metals o objavi ekološke aktivistice Hajrije Čobo: "Za nas je slučaj bio završen u martu"

V. K.
Nakon što je ekološka aktivistica Hajrija Čobo objavila kako je Općinski sud u Kaknju odbacio tužbu koju je protiv nje podigla kompanija Adriatic Metals zbog navodne povrede ugleda, oglasili su se i iz ove kompanije.
U saopćenju za javnost, iz Adriatic Metalsa su naglasili kako su i ranije najavili povlačenje tužbe.

"Ranije smo najavili da povlačimo tužbu za klevetu nakon što je Biro Stalnog komiteta Bernske konvencije u martu 2024. godine potvrdio da nije bilo kršenja pravila u vezi s projektom u Varešu. Za nas je tada slučaj bio zaključen. Posljednji događaji su administrativne prirode i ne odražavaju suštinsku presudu u vezi s detaljima slučaja. Nastavljamo komunicirati sa svim zainteresovanim stranama o detaljima našeg projekta i dodatnoj vrijednost koju donosi ovoj državi", naveli su iz kompanije.

Podsjetimo, Čobo je na Facebooku objavila kako je pobijedila i da je odbijen tužbeni zahtjev tužitelja, a da je presuda donesena na osnovu tužiteljovog odricanja od tužbenog zahtjeva.

"To znači: 1. Hajrija Čobo nije klevetala Adriatic Metals. 2. Hajrija Čobo nije dužna isplatiti naknadu nematerijalne štete tužitelju Adriatic Metals. 3. Hajrija Čobo se ne izvinjava i nije dužna izviniti se. 4. Hajrija Čobo nije dužna nadoknaditi troškove parničnog postupka, jer troškove plaća onaj ko gubi. Hajrija Čobo je pobijedila Kad sam tužena, zastupala sam samu sebe - bez advokata, bez savjetnika. Tužena sam za ništa. Nazvana "osobom koja širi neistine i dezinformacije" (lažovom op.a)", napisala je Čobo.