Odgovor lideru NiP-a
404

Advokatski tim Fadila Novalića optužio Konakovića da vrši pritisak na Ustavni sud

F. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Advokatski tim Fadila Novalića reagovao je nakon press konferencija lidera Naroda i pravde Elmedina Konakovića optužujući Konakovića da vrši pritisak na Ustavni sud BiH zbog apelacije po presudi Novaliću.

U reakciji advokatskog tima se navodi da najavom press konferencije i analizom presude Novaliću, Konaković to svjesno učinio svjestan da je u toku postupak pred Ustavnim sudom BiH po apelaciji protiv navedene presude, i da je "kao nosilac jedne od najvažnijih izvršnih funkcija u Bosni i Hercegovini, izvršio pritisak na sud".

Tvrde da "ovakav odnos ministra Konakovića predstavlja nezakoniti i nedopustivi pritisak na Ustavni sud Bosne i Hercegovine, u skladu sa članom 6. stavom 2. Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda".

Advokatski tim pravosnažnu presudu Novaliću naziva nezakonitom te se pozivaju na izdvojeno mišljenje predsjednika sudskog vijeća.

"Ministar Konaković, unatoč jasnim upozorenjima i stručne javnosti i međunarodnih predstavnika u Bosni i Hercegovini, nastavlja sa zloupotrebom ministarske funkcije i svoje stranke radi vršenja pritiska na istražne organe i sud. Uvjereni smo da će i Ustavni sud Bosne i Hercegovine, nakon što je to već prepoznala javnost u Bosni i Hercegovini, uvidjeti da se, po ko zna koji put, radi o brutalnom nasrtaju ministra Konakovića na nezavisnost suda i ugrožavanje prava svakog građanina Bosne i Hercegovine na pravično suđenje", zaključuje se u reakciji advokata Elmira Jahića i Senada Pećanina.

Podsjećamo, Konaković je najavio da će organizovati javno čitanje presude Novaliću i štampanje hiljada primjeraka za građane.

Sud Bosne i Hercegovine je pravosnažno osudio Fadila Novalića na četiri godine zatvora za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja. Za isto krivično djelo osuđeni su i Fahrudin Solak i Fikret Hodžić.