Ministar finansija
56

Afan Kalamujić o budžetu KS: Plate za 2024. godinu su sigurne

B. R.
Afan Kalamujić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Afan Kalamujić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ministar finansija Kantona Sarajevo Afan Kalamujić je za portal Klix.ba komentarisao situaciju s budžetom KS, odnosno o stabilnosti finansijske situacije u ovom kantonu.

"Još kada sam preuzimao poziciju ministra u novembru 2023 i kada je usvajan budžet koji je pripremila prethodna vlada i ministar upozorio sam na deficit u prevelike rashode, te najavio da će biti potreban rebalans. Priču o deficitu iz 2023. godine su upravo potvrdili revizorski izvještaji, a o potrebi rebalansa potvrđuje trenutna financijska situacija", rekao je Kalamujić na početku razgovora.

Dodao je da će, bez obzira na probleme, finansijska situacija ostati stabilna u KS.

"Znajući da će teško biti u ozračju izbora uvjeriti partnere iz vlasti da se ide u rebalans, pripremao sam se za ovakav scenario i sada vam mogu ekskluzivno potvrditi da sam sve poduzeo da osiguram plate za ovu godinu i u tome sam uspio", rekao je ministar finansija KS za naš portal.

Kalamujić kaže da je partnere u vlasti "više puta upozoravao na nerealan budžet za 2024. godinu", te da se "troškovi moraju racionalizirati."

"Nadalje, više puta sam koristio svoje ovlasti da stabilizujem potrošnju pojedinih resora iako možda nekima i nije bilo pravo, no bez takvog domaćinskog upravljanja finansijama teško da bi se sačuvale plate u ovoj godini", pojasnio je.

Odgovornost za ovu situaciju, tvrdi Kalamujić, snosi i federalna vlada.

"Također, više puta smo upozorili da smanjen dotok prihoda sa federalnog nivoa, što je jako neobično jer ista politička opcija je na vlasti i na federaciji i u kanton, i odgađanje obavezujuće tranše federalne vlade koja je projektovana u budžetu 2024, dodatno je zakompliciralo i otežalo situaciju", kaže on.

O medijskim natpisima koji sugerišu ogromne probleme za Kanton Sarajevo u ovom kontekstu, Kalamujić kaže da se na to ne osvrće.

"Previše sam ozbiljan čovjek, a i nemam vremena da bih se bavio špekulacijama koje se javljaju u medijima. Ali, ako se one pokažu tačne svakako da će ZNG zauzeti zvaničan stav. No, siguran sam da očuvanje financijske stabilnosti sa jedne i poštivanje zakona sa druge strane našim partnerima ne smeta. U komunikaciji sa kolegama iz vlade nikada nismo osjetili neki pritisak u tom pravcu. Možda nekim pojedincima koji su izvor ovih špekulacija upravo to remeti lične interese, no to je ipak njihov problem", rekao je Afan Kalamujić za Klix.ba.