Utaja 190.000 KM
26

Afera u Tuzli: Avdagići i saradnici optuženi za velike finansijske malverzacije

A. K.
Sjedište Tužilaštva TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Sjedište Tužilaštva TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Općinski sud u Tuzli potvrdio je optužnicu protiv Abdulaha Avdagića (74), Zlate Avdagić (73), Indire Kešetović (48), Mensure Bešić (58) iz Tuzle te firmi Riva i Robni terminal zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili produženo krivično djelo porezna utaja.

Kako su naveli iz Tužilaštva TK, optužnicom se Abdulah i Zlata Avdagić terete da su u periodu od juna 2021. do novembra 2022. godine, Abdulah kao direktor u privrednim društvima Riva i Robni terminal, a Zlata kao direktor u privrednom društvu Riva Tuzla, organizovali poslovanje ovih firmi suprotno zakonu.

Oni su, kako je pojašnjeno, organiziranje poslovanja firmi izvršili tako što su nalagali da se vrši isplata dijela plate zaposlenicima u gotovini te su postupali suprotno odredbama Zakona o porezu na dohodak FBiH i Zakona o doprinosima FBiH. Tako su, naglašeno je izbjegli plaćanje poreza na dohodak i pripadajućih doprinosa socijalnog osiguranja u Federaciji BiH u ukupnom iznosu od oko 190.000 KM.

"U optužnici se navodi da je u navedenom periodu Abdulah Avdagić za privredno društvo Robni terminal utajio porez u iznosu od oko 107.000 KM i za privredno društvo Riva u iznosu od oko 44.500 KM, a Zlata Avdagić za privredno društvo Riva u iznosu od oko 39.000 KM2, kazali su iz Tužilaštva TK.

Indira Kešetović (sekretar u Riva d.o.o) i Mensura Bešić (blagajnik u Riva d.o.o) su optužene da su, uručenjem dijela plata u gotovini zaposlenicima, pomagali Abdulahu i Zlati Avdagić u učinjenju krivičnog djela. Također, optužnicom su za isto krivično djelo obuhvaćena i privredna društva Riva d.o.o i Robni terminal d.o.o Tuzla.